Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη των νερών στον Έβρο


Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου, ύστερα από την επικίνδυνη αύξηση της στάθμης των νερών του ποταμού Έβρου.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και την περιοχή του Έβρου, είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης των παραποτάμων που χύνονται στον Έβρο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, στον σταθμό του Πυθίου το ύψος του νερού μετρήθηκε στα 5,30μ, δέκα εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού, στους Κήπους η στάθμη έφτασε τα 4,75μ, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα και στο Πέταλο τα 5μ, με όριο επιφυλακής τα 5, 60 μέτρα.

Αλλαγές στα διόδια Μαλιακός - Κλειδί


Από την επόμενη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή μέτρα αναπροσαρμογής των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός – Κλειδί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, που διαχειρίζεται η εταιρεία Παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».
Τα μέτρα είναι όλα υποχρεωτικής εφαρμογής σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης και περιλαμβάνουν:
Την έναρξη είσπραξης διοδίων στο Μετωπικό Σταθμό Διοδίων (ΜΣΔ) Κλειδιού (Αιγινίου) και προς τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.
Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα:

Βία και παραβατικές συμπεριφορές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο


Για βία και παραβατικές συμπεριφορές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κάνει λόγο, με ανακοίνωσή της, η πρυτανεία του Ιδρύματος, που αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα με ομάδα φοιτητών, κατά την τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, στις 1 7 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η είσοδος ομάδας φοιτητών ήδη από την ώρα της τελετής ορκωμοσίας ήταν μια προαναγγελθείσα ενέργεια, με απαίτηση την επί τόπου επιβολή ομαδικής συνάντησης με τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, που, όμως, θα συνέτεινε αφενός στην αμαύρωση της ημέρας και αφετέρου στην ενδεχόμενη πρόκληση επεισοδίων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ενώ το πρώτο αποτράπηκε με την έγκαιρη παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, το δεύτερο φαίνεται να αποτελεί τη συνέχεια ενός κύκλου φυσικής ή ψυχολογικής βίας, που το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκείται συστηματικά κατά μελών του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού του Ιονίου Πανεπιστημίου». «Τέτοιου είδους παρεμφερή γεγονότα, που ταλαιπωρούν το Πανεπιστήμιο, έχουν εγγράφως καταγγελθεί επανειλημμένα από φοιτητές και από καθηγητές του Ιδρύματος, έχουν αποδοκιμαστεί έντονα από την Σύγκλητο με σχετικό ψήφισμα και πλέον βρίσκονται υπό διερεύνηση», προστίθεται.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι...

Παράνομες οι κινητοποιήσεις σε ηλεκτρικό, ΜΕΤΡΟ και τραμ


Παράνομες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό, που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.
Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σεβαστούν την νομιμότητα, να συναισθανθούν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Γιατρός ξέχασε καθετήρα στην κοιλιά ηλικιωμένης


Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε γιατρός, ο οποίος κατηγορείτο ότι άφησε… καθετήρα στην κοιλιά ηλικιωμένης γυναίκας μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον χειρουργό για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο.
   Το περιστατικό σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2007, όταν η ηλικιωμένη γυναίκα, κάτοικος Κοζάνης, υποβλήθηκε στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σε επέμβαση αφαίρεσης πλέγματος μετά από πλαστική αποκατάσταση κοιλιοκήλης. Η τότε 70χρονη γυναίκα πήρε κανονικά εξιτήριο αλλά τις επόμενες μέρες η κοιλιά της πρήστηκε και παρά τις επισκέψεις της στο «Θεαγένειο» ο γιατρός εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Τελικά επισκέφθηκε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Κοζάνη όπου οι γιατροί μετά από εξετάσεις εντόπισαν το ξένο σώμα και το αφαίρεσαν.
   Απολογούμενος ο χειρουργός αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι ο καθετήρας ξεχάστηκε σε προηγούμενο χειρουργείο που είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα.
   Για την υπόθεση η ηλικιωμένη κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης η οποία εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια.

Χωρίς ΜΕΤΡΟ και την ΤρίτηΣυνεχίζεται η ταλαιπωρία των Αθηναίων, καθώς, οι εργαζόμενοι όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας, ενώ το μετρό θα παραμείνει κλειστό για έκτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν από κοινού τα σωματεία τους για να αποφασίσουν για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι του μετρό ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν για έκτη ημέρα της απεργίας τους ενώ τα υπόλοιπα τα μέσα σταθερής τροχιάς ( ηλεκτρικός,τραμ) θα μείνουν ακινητοποιημένα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ενώ στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία-τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Παράλληλα, στις 11 το πρωί της Τρίτης θα γίνει κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων εργαζομένων στις συγκοινωνίας για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους. Επιπλέον ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11 έως τις 5 όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μελών του.


Εν τω μεταξύ, οι συνεχόμενες κινητοποιήσεις δημιουργούν εκνευρισμό στην...

Έναρξη λειτουργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας


Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, ιδρύονται δύο (2) Τμήματα και εξήντα οχτώ (68) Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας σε όλη την Ελλάδα
Ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης – 11 414 – δέχεται καταγγελίες για περιστατικά ρατσιστικής βίας όλο το 24ώρο, ενώ παράλληλα ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας


Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, μαζί με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος Αστυνομικό Υποδιευθυντή Χρήστο Μανούρα, παρουσίασαν σήμερα (21/01/2013) το μεσημέρι στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. την επίσημη έναρξη των Υπηρεσιών (Τμημάτων και Γραφείων) Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.
Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φλήρης, Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας Υποστράτηγος Δημήτριος Μπαλής.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην εισαγωγική παρουσίαση, επικεντρώθηκε στο σκοπό ίδρυσης και τη φιλοσοφία δράσης των νέων Υπηρεσιών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση


Ο Γάλλος πρώην υπουργός Εσωτερικών Σάρλ Πασκουά καταδικάστηκε σήμερα σε διετή φυλάκιση με αναστολή για μια περίπτωση υπεξαίρεσης που σχετίζεται με ένα σχέδιο για την οικοδόμηση ενός καλλιτεχνικού ιδρύματος.
Ποινικό δικαστήριο των Βερσαλλιών, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, του επέβαλε επίσης και πρόστιμο 150.000 ευρώ και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Ένας άλλος πρώην υπουργός, ο Αντρέ Σαντινί, επίσης καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, πρόστιμο 200.000 ευρώ και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Οι δύο άνδρες διώχθηκαν ως πρώην επικεφαλής του μικτού σωματείου του Ιλ Σεν Ζερμέν (SMISG), ενός ιδρύματος που επρόκειτο να οικοδομήσει ένα μουσείο, σε αντάλλαγμα για μια δωρεά 192 έργων τέχνης από τον συλλέκτη Ζαν Αμόν. Αυτό το μουσείο δεν οικοδομήθηκε ποτέ.

Ορκίζεται για δεύτερη φορά σήμερα ο Ομπάμα


Με τη σημερινή επίσημη ορκωμοσία του μπροστά στο Καπιτώλιο, ο 51χρονος Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα θα ξεκινήσει τη δεύτερη τετραετή θητεία του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
   Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για την ορκωμοσία. Πριν τέσσερα χρόνια, όταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ορκιζόταν στην προεδρία της χώρας, είχαν κατακλύσει την Ουάσιγκτον περισσότεροι από δυο εκατομμύρια άνθρωποι.
   Χθες, είχε προηγηθεί σύντομη τελετή στο Λευκό Οίκο για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, αφού σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ορκίζονται στις 20 Ιανουαρίου. Επειδή η μέρα της ορκωμοσίας συνέπεσε να είναι Κυριακή, η επίσημη 57η τελετή θα γίνει σήμερα, όπως επίσης η καθιερωμένη παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις. Η σημερινή ορκωμοσία θα γίνει λίγο πριν το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Άνοδος 0,18% για το Χρηματιστήριο


Με πενιχρά κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.
   Οι τραπεζικές μετοχές αποτέλεσαν ισχυρό εμπόδιο στην αρχική διάθεση των επενδυτών να οδηγήσουν την αγορά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονων πιέσεων. Στηρίγματα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, της MIG, των ΕΛΠΕ και της Coca Cola 3E.
   O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 975,67 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,18%.
   Ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε σε εύρος διακύμανσης 23 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 990,98 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,75% και κατώτερη τιμή στις 967,78 όταν υποχωρούσε έως και 0,63%.
   Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 66,222 εκατ. ευρώ.
   Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,13%.

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Οι Έλληνες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους


Οι Έλληνες πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και εάν δεν το πράξουν, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα τον ενοχλούσε, επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, σε σημερινή, μακρά, συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
         Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός αναρωτιέται στη συνέντευξη, γιατί θα πρέπει μια χώρα, όπως η Σλοβακία, όπου ο μέσος μισθός είναι 500 έως 600 ευρώ και ο συνταξιούχος λαμβάνει 300 ευρώ, να πληρώνει τα πάντα στους Έλληνες, όταν οι συμπατριώτες του βλέπουν ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ούτε καν τις βασικές υποχρεώσεις τους.
         Ήδη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βιέννη πριν μία εβδομάδα και στις συνομιλίες του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο κ. Φίτσο είχε ζητήσει από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και είχε προσθέσει ότι δεν μπορεί να γίνεται δεκτή η ανευθυνότητα και πως όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν προτιμότερη.

Βεβήλωση δεκάδων τάφων σε νεκροταφεία


Για βεβήλωση δεκάδων τάφων σε σερβικά νεκροταφεία στο Κόσοβο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, κάνει λόγο η Ορθόδοξη Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
   Καταδικάζοντας το νέο κύμα βίας, η Επισκοπή αναφέρει ότι βεβηλώσεις σερβικών τάφων καταγράφηκαν στις περιοχές Κλοκότ, Πρίλουζιε, Πλεμέντινα και Πρίζρεν.
   "Δυστυχώς, τα χθεσινοβραδινά γεγονότα έδειξαν ότι πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο Κόσοβο από το 2004 (σ.σ. σε αναταραχές που είχαν ξεσπάσει τότε στο Κόσοβο, 35 θρησκευτικά κτίρια πυρπολήθηκαν, εκ των οποίων τα 18 ήταν μνημεία) και ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυναμική μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων για βία με εθνοτικά ή θρησκευτικά κίνητρα, υπό τον 'μανδύα' του πατριωτισμού" τονίζεται- μεταξύ άλλων -στην ανακοίνωση της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης.
   Σημειώνεται ακόμη πως οι βανδαλισμοί αυτοί σημειώθηκαν μόλις μία εβδομάδα μετά τη βεβήλωση άλλων πενήντα τάφων στο ορθόδοξο νεκροταφείο, στο Κόσοβο Πόλιε.
   Για όλα τα παραπάνω γεγονότα, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης επιρρίπτει ευθύνες σε Αλβανούς εξτρεμιστές, οι οποίοι φέρονται να έχουν ξεκινήσει μία νέα εκστρατεία κατά των ορθόδοξων νεκροταφείων, όπως υποστηρίζεται.

Απαγόρευση απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων

Σε ισχύ είναι μερική απαγόρευση απόπλου, λόγω ισχυρών ανέμων και δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές.
   Από τον Πειραιά δεν αναχώρησε στις 14:00, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρέβελη» προς Θήρα- Ανάφη- Κάσο -Πηγάδια Διαφάνι, Χάλκη και Ρόδο.
   Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ- ΑΙΓΑΙΟΝ εφ΄ όσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το πλοίο θα αναχωρήσει από τον Πειραιά την Παρασκευή.
   Επίσης από το Λαύριο δεν θα εκτελεστούν τα απογευματινά δρομολόγια του πλοίου «Ταξιάρχης» στις 18:00 για Αγ. Ευστράτιο- Λήμνο- Καβάλα και του «Aqua Maria» στις 22:00 για Ψαρά- Μεστά.
   Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για το Καρπάθιο Πέλαγος, τη θάλασσα του Καστελόριζου, αλλά και για το βορειανατολικό, κεντρικό και νοτιανατολικό Αιγαίο.

Τριάντα οκτώ άτομα βρέθηκαν νεκρά στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου


Οι ένοπλοι που επιτέθηκαν την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Ιν Αμένας στη νοτιοανατολική Αλγερία και κράτησαν πολλούς εργαζόμενους ομήρους προήλθαν από το βόρειο Μαλί, όπως δήλωσε σήμερα ο αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκ Σελάλ.
   «Οι 32 τρομοκράτες προήλθαν από το βόρειο Μαλί», σημείωσε ο Σελάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της κρίσης ομηρίας που διήρκησε τέσσερις ημέρες.
   Ο Σελάλ επεσήμανε ότι τρεις από τους δράστες ήταν Αλγερινοί και οι υπόλοιποι υπήκοοι Καναδά, Αιγύπτου, Τυνησίας, Μαλί, Νιγηρίας και Μαυριτανίας. Όλοι ήταν μέλη της ομάδας του Μόχταρ Μπελμόχταρ, ένα από τα ιστορικά στελέχη της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), την οποία εγκατέλειψε τον Οκτώβριο για να ιδρύσει τη δική του οργάνωση.

Παρέμβαση Πεπόνη για τις καταγγελίες Καρχιμάκη

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, προκάλεσαν όσα είχε γράψει ο Μιχάλης Καρχιμάκης για αποδέσμευση καταθέσεων υπόπτων για φοροδιαφυγή και «φυγάδευση» των χρημάτων στο εξωτερικό.

Ο Μιχ. Καρχιμάκης είχε «φωτογραφίσει» για την αποδέσμευση των λογαριασμών τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, και είχε καλέσει τον Γρ. Πεπόνη να ασκήσει έλεγχο, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του και συγκεκριμένα:

Προβολή της χθεσινής έκρηξης από αμερικανικά ΜΜΕ


Για ξέσπασμα βίας στην Ελλάδα, κάνουν λόγο αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, μετά τη χθεσινή έκρηξη σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι.
   Η "Νιου Γιορκ Τάιμς" με ανταπόκριση από την Αθήνα, περιγράφει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, καταγράφοντας τα τελευταία γεγονότα με επιθέσεις και σε σπίτια δημοσιογράφων.
    Όταν πρόσφατα ο συναγερμός ξύπνησε τον Χρήστο Κώνστα, στις 4 τα ξημερώματα -σημειώνεται χαρακτηριστικά-ο ίδιος σκέφτηκε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε γειτονικό διαμέρισμα. Αλλά, καθώς προχωρούσε προς την είσοδο του κτιρίου, ήταν σαφές ότι κάτι πιο αποτρόπαιο είχε συμβεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι τα κατάλοιπα ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού σιγόκαιγαν στην μπροστινή είσοδο.

Ισπανία: Οι διαδηλώσεις γίνονται τρόπος ζωής


 Οι Ισπανοί εργαζόμενοι προχωρούν όλο και περισσότερο σε απεργίες για να διαμαρτυρηθούν για μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις από την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δημόσιο έλλειμμα που πέρυσι απείλησε να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.
   Δικαστές, εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων, γιατροί και οδηγοί λεωφορείων είναι μεταξύ αυτών που συμμετέχουν σ' ένα κύμα απεργιών και διαδηλώσεων, καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν την υπομονή τους με τις περικοπές των δαπανών στις οποίες προχωρεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση έπειτα από τέσσερα χρόνια οικονομικής κρίσης.
   Οι διαδηλώσεις έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων και η κοινωνική αναταραχή είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η Ισπανία από τη μετάβασή της στη δημοκρατία κατά τη δεκαετία του 1970.

Η Μέρκελ αναγνώρισε μια "επώδυνη ήττα" στις εκλογές


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα "επώδυνη ήττα" την αποτυχία του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας.
   "Μπορείτε σίγουρα να φανταστείτε ποια είναι τα αισθήματά μας απέναντι σε μια τέτοια ανατροπή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο η Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει σε οκτώ μήνες μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία.
   "Μια ήττα είναι ακόμη πιο επώδυνη υπό αυτές τις συνθήκες", πρόσθεσε, αναφερόμενη στην νίκη της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών SPD και των Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία με μόλις μία έδρα διαφορά.
   "Είμαστε όλοι λυπημένοι σήμερα. Λυπημένοι που δεν πήγε καλά", παραδέχτηκε. "Η απερχόμενη περιφερειακή κυβέρνηση έχασε για λίγο την δυνατότητα να συνεχίσει το έργο της και γι' αυτό πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη ήττα", σημείωσε.

Κύπρος: Καταστροφές σε υπό αναστήλωση τέμενος του 18ου αιώνα


Σοβαρές ζημιές σε τέμενος του 18ου αιώνα, που βρισκόταν υπό αναστήλωση στο χωριό Δένεια, προκάλεσαν άγνωστοι.
  Σύμφωνα με το ΡΙΚ, οι δράστες έριξαν τους τοίχους στη βόρεια και τη νότια πλευρά του τεμένους. Σημειώνεται ότι στις 2 Ιανουαρίου είχαν αρχίσει έργα αναστήλωσης του τεμένους, με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τόπου έσπευσαν ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της δικοινοτικής επιτροπής για τα μνημεία Τάκης Χατζηδημητρίου. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για εντοπισμό των δραστών.

Εμπλοκή με ένσταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύνθεση μελών της Προανακριτικής Επιτροπής

Εμπλοκή σημειώθηκε στη σύνθεση των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, ύστερα από ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αντιπροσώπευση των κομμάτων και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτόν καθυστερεί η ανακοίνωση των ονομάτων, που θα τη συνθέτουν.
   Την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασαν και στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι βουλευτές του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής και Παναγιώτης Λαφαζάνης.
   Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει, δεσμεύτηκε πάντως ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision


Τα ονόματα των υποψήφιων καλλιτεχνών ανακοίνωσαν νωρίτερα το μεσημέρι, η ΕΡΤ και το MAD TV, που θα διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό, για την ανάδειξη του εκπροσώπου της χώρας, στον 58ο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision.
Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες είναι με αλφαβητική σειρά :