Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Αφορολόγητο, Υπουργείο Οικονομικών και mea culpa

Και ενώ λέω, "όχι δεν θα την ανοίξω τη ρημάδα", τσουπ πατάω το κουμπί κάπου εκεί στις 8.

Κάνω δουλειές στο σπίτι και ακούω μια φωνή με ύφος θριαμβευτικό να λέει:

"Εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών η επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες"

Μπά , λαθος θα άκουσα, βγαίνω από την κουζίνα και πάω να αλλάξω κανάλι, και πάλι τα ίδια, άλλη χροιά φωνής, ίδιο νόημα....


Η συνέχεια στο Matrix on line

Ζ Ο Υ Γ Κ Λ Α


Οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους με τα εργαλεία της δουλειάς τους. Θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση να τους δώσει τα χρήματα που θέλουν. Πως θα το κάνουν αυτό; Μα φυσικά ταλαιπωρώντας εμάς! Εμείς με την σειρά μας ,τι πιο λογικό, θα αναφωνήσουμε "Ω τα καημένα τα αγροτάκια!" και όσοι από εμάς δεν πάμε στα μπλόκα με τα αυτοκίνητα μας να τους βοηθήσουμε σίγουρα θα αηδιάσουμε με την κυβέρνηση (αυτό περιμέναμε...) και δεν θα την ξαναψηφίσουμε. Έτσι η κυβέρνηση θα φοβηθεί και θα τους δώσει ότι θέλουν.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της τώρα σταματάει τον διάλογο αν δεν φύγουν τα μπλόκα και σε επίδειξη επικοινωνιακής ικανότητας στρέφει την κοινή γνώμη εναντίον των αγροτών. (λες και οι αγρότες δεν είναι μέρος της κοινής γνώμης...)
Έλεος πια! Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρατεί όμηρο μια ολόκληρη χώρα παίζοντας τα συμφεροντολογικά του παιχνίδια. Όλοι θέλουμε να μας επιδοτήσει η κυβέρνηση αλλά δεν κλείνουμε τους δρόμους εις βάρος όλων των υπολοίπων. Ούτε τραμπουκάρουμε την εκλεγμένη κυβέρνηση ενός τόπου για να πετύχουμε τους στόχους μας. Έχουμε όλοι δικαίωμα στην απεργία και την διαδήλωση των δικαιωμάτων μας αλλά όχι σε τρομοκρατικές τακτικές. Φανταστείτε να ήθελαν παραπάνω χρήματα οι στρατιωτικοί και να χρησιμοποιούσαν εκείνοι τα εργαλεία της δουλειάς τους για να τους τα δώσει η κυβέρνηση!
Μαζί με τους αγρότες είμαστε στα δικαία αιτήματα τους αλλά απέναντι τους στις φασιστικές κινήσεις τους. Η κυβέρνηση τους χρεωστάει και οφείλει να τους τα δώσει. Αλλά θα ήταν λάθος να προβεί σε διάλογο υπό αυτές τις συνθήκες. Θα χαρακτηριζόταν δικαίως δειλή και υποχείριο οποιουδήποτε προβαίνει σε τέτοιες πράξεις.
Επιτέλους ας καταλάβουμε όλοι ότι αυτή η χώρα δεν είναι στάβλος για να περπατάμε διαρκώς στα σκατά που αφήνουν οι υπόλοιποι.



Η επόμενη μέρα των Παλαιστινίων…

Αναρτήθηκε στη sibilla


Τ η στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, ζούμε το Ολοκαύτωμα του παλαιστινιακού λαού της Γάζας, με τους εκατοντάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες. Ζούμε το δράμα τού Γκέτο της Γάζας. Της μεγαλύτερης φυλακής, σήμερα, στην ανθρωπότητα. Σε έκταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι παγιδευμένοι ενάμιση εκατομμύριο συνάνθρωποι μας.
Συγχρόνως, ζούμε τον αντίλαλο των τυπικών διαδικασιών που διαδραματίζονται εδώ και μέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα όργανο που υποτίθεται πώς πρέπει ν’ αποτελέσει τον μπούσουλα του Διεθνούς Οργανισμού ώστε να αναλάβει τις ουσιαστικές ευθύνες του όχι μόνο απέναντι στα κράτη-μέλη αλλά κυρίως απέναντι σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Αυτές τις μέρες ολόκληρη η οικουμένη παρακολουθεί τα όσα τραγικά κι απάνθρωπα συμβαίνουν στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει χωρίς κανένα αποτέλεσμα, χωρίς να λαμβάνει κανένα θετικό μέτρο για να τερματιστεί το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων παλαιστινίων. Γι’ αυτό και δεν είναι υπερβολή να μιλούμε για πραγματική κρίση του Διεθνούς Οργανισμού. Η ευθύνη της κρίσης αυτής επιρρίπτεται εξ’ ολοκλήρου στο κράτος εκείνο που κρατάει όμηρο τον ΟΗΕ λόγω της αρνητικής του στάσης για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα και η διεθνής κοινή γνώμη αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα των όσων συμβαίνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα που συμβαίνουν στο χρονικό αυτό κενό, δηλαδή στο διάστημα πριν από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακούσαμε δηλώσεις που δεν την τιμούν. Παρακολουθήσαμε τον Γάλλο Πρόεδρο να σχοινοβατεί ανάμεσα στις αντιθέσεις πού συνθέτουν ένα χαμένο παιχνίδι, όταν μάλιστα ρέει άφθονο το αίμα παλαιστινίων αμάχων και οι νεκροί είναι εκατοντάδες. Η μη σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος και της παρούσας σύγκρουσης όχι μόνο δεν οδηγεί στην επίλυση αλλά αντίθετα οδηγεί νομοτελειακά στην επικάλυψη του προβλήματος με νέα μπαλώματα. Λέγεται συχνά ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Βεβαίως και ναι. Όπως επαναλαμβάνονται και δηλώσεις με το ίδιο περιεχόμενο. Ο σημερινός πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής ένωσης δήλωσε "για όσα συμβαίνουν στη Γάζα ευθύνεται η παλαιστινιακή πλευρά. Και δεν είναι μόνο επιθετική συμπεριφορά αλλά στοχεύει στην καταστροφή και τον αφανισμό του Ισραήλ". Οι δηλώσεις του Σιμόν Πέρες και των φίλων και συμμάχων του Ισραήλ δεν αγγίζουν καν τις πραγματικές διαστάσεις της διένεξης στην περιοχή. Παραθέτουμε εδώ τα όσα είχε γράψει ένας από τους κυριότερους Σιωνιστές ο Βλαδιμίρ Τζαμπουτίνσκι το 1923, σ’ ένα άρθρο του με τίτλο "το σιδηρούν παραπέτασμα, εμείς και οι Άραβες". Το άρθρο αυτό αποδίδει την καλύτερη ερμηνεία των όσων συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα. Ο Β.Τ. έγραφε: "σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε την Παλαιστίνη σε κράτος με εβραϊκή πλειοψηφία των κατοίκων του. Ο στόχος αυτός είναι ειρηνικός, ο τρόπος και η μέθοδος πραγματοποίησης του δεν είναι ειρηνικός. Η χρήση της βίας δεν θα οφείλεται στη στάση του σιωνισμού απέναντι στους Άραβες, αλλά αντίθετα λόγω της στάσης των Αράβων έναντι του σιωνισμού. Οι Άραβες θα αντισταθούν κατ’ ανάγκη κατά της σιωνιστικής κατοχής και του σιωνιστικού εποικισμού". Και εξηγεί: "η αραβική αντίσταση εναντίον μας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, αλλά ιστορική αληθινή αντίδραση ανθρώπων που μάχονται κατά της ξένης κατοχής ΠΟΥ ΥΦΑΡΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΤΟΥΣ ΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ”
Τα όσα προαναφέραμε μπορούν κάλλιστα να εξηγήσουν τούς λόγους της σημερινής σύγκρουσης στη Γάζα. Παρά τα όσα λέγονται στις διεθνείς διπλωματικές στοές για την παρούσα κατάσταση στη Γάζα, αυτή ενσαρκώνει την πραγματική ουσία της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, αφού επί δεκαετίες συνεχίζονται η κατοχή, η άσκηση βίας, o αυταρχισμός, η τακτική ταπείνωσης, η παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η στέρηση του δικαιώματος ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Άραγε αυτή η απάνθρωπη πολεμική επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού αποτελεί την αρχή του τέλους της διένεξης στην περιοχή ή μήπως το δράμα του λαού της Γάζας αποτελεί ευκαιρία για κάποιες δυνάμεις να μετατρέψουν την τραγωδία σε νίκη ώστε να προστεθεί ως ένας επιπλέον αριθμός στις νέες διεθνείς μαθηματικές εξισώσεις;
Φοβάμαι ότι αυτά πού κρύβει το αύριο είναι χειρότερα και πιο επικίνδυνα, όχι μόνο για τη Γάζα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Άραγε μπορούμε να μείνουμε απλοί θεατές στο ΝΕΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ;
MASSOUD GHANDOUR
Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων Μηχανικών στην Ελλάδα, πρώην Διπλωματικός Αντιπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

Η Οικονομική Κρίση

Η Παγκόσμια οικονομική κρίση είναι πλέον πραγματικότητα. Έχουμε όλοι νοιώσει πια και πρακτικά τις επιπτώσεις της στην τσέπη μας και στις θέσεις εργασίας μας. Οι μισθοί πέφτουν, ενώ χιλιάδες απολύσεις πραγματοποιούνται. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο πλήγμα που θα δεχθεί η χώρα μας κατά τον Απρίλιο.
Η κυβέρνηση προσπαθεί όπως νομίζει με διάφορα μετρα να δώσει μια λύση. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν είναι αποτελεσματικά ή όχι τα οικονομικά εγχειρήματά της αφού διαθέτω περιορισμένες γνώσεις οικονομικής θεωρίας όπως οι περισσότεροι από εμάς. Αν κρίνουμε βέβαια από τα αποτελέσματα της γενικότερης πολιτικής της, λίγα έχουμε να ελπίζουμε.

Όμως δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε και να περιμένουμε από την κυβέρνηση η την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από οπουδήποτε αλλού να λύσει το πρόβλημα και εμείς απλά να βρίζουμε όλους για την ευθύνη που φέρουν για το πρόβλημα αυτό. Ναι οι αμερικανοί τα σκάτωσαν με την ανεξέλεγκτη χορήγηση δάνειων και ναι η απληστία των τραπεζιτών μας έφερε σε αυτή την κατάσταση όμως πρέπει να κοιτάξουμε γιατί μας αγγίζει τόσο έντονα ένα τέτοιο πρόβλημα. Γιατί μας φαίνονται τραγικά τα πράγματα;
Επειδή οι ανάγκες μας έχουν υπερ-διογκωθεί. Επειδή έχουμε στηρίξει την ευτυχία μας τόσο πολύ στα υλικά αγαθά, που νιώθουμε - τώρα που αντιμετωπίζουμε εξαιρετική δυσκολία να τα αποκτήσουμε - ότι η δυστυχία είναι σίγουρη ακόμα και αν διορθωθεί το πρόβλημα. Πόσοι από εμάς έχουμε 2 και 3 αυτοκίνητα ανά οικογένεια και πόσοι πραγματικά τα χρειαζόμαστε; Πόσοι από εμάς όταν έχουμε τις μαύρες μας κάνουμε shopping therapy; Όλοι μας νιώθουμε όμορφα φορώντας τα καινούργια μας ρούχα, τα όποια σε συνδυασμό με το ολοκαίνουριο κινητό μας , μας κάνουν πιο trendy και μας ανεβάζουν στην ιεραρχία της κοινωνίας...
Η Παγκόσμια κρίση είναι πραγματικότητα. Αλλά πραγματικός είναι και ο υπερκαταναλωτικός χαρακτήρας της κοινωνίας μας. Ανεξάρτητα από το πώς καταλήξαμε εδώ και το ποιός φταίει, η κατάσταση αυτή χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από όλους μας. Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει πρέπει να παρατήσουμε τον τρόπο σκέψης που είχαμε μέχρι τώρα και να αναθεωρήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά στην ζωή μας. Οι βάσεις όπου στηρίζαμε μέχρι τώρα το μέλλον μας γκρεμίστηκαν και όλα όσα είχαμε φανταστεί έχουν αλλάξει και μοιάζουν ανούσια πλέον υπό την σκιά της κρίσης. Πρέπει να βρούμε καινούριες βάσεις και να αναδιαμορφώσουμε τα "όνειρα" μας ώστε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα που μας φανερώνεται πια και τις αληθινές αξίες που εχουμε ξεχάσει. Δεν είναι π.χ. ανάγκη πλέον η αγορά σπιτιού αν όταν το πάρεις δεν θα έχεις να φας. Δεν είναι δυνατόν να στοχεύουμε στην θέση διευθυντή μόνο, όταν πιά δεν υπάρχουν εταιρίες να σε πάρουν ούτε σαν υαλοκαθαριστή.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πλέον ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό μεταξύ των αναγκών που μας έχουν μάθει να έχουμε και των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αναγκών μας.

Και προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα σκύψουμε το κεφαλάκι μας και θα αφήσουμε όσους μας δημιούργησαν ψεύτικες ανάγκες και μετά μας αφαίρεσαν την δυνατότητα να τις ικανοποιούμε, να μας το ξανακάνουν! Είναι στο χέρι μας να εκλέξουμε τους σωστούς διαχειριστές της οικονομίας μας ή τουλάχιστον αυτούς που θα τα καταφέρουν καλυτέρα.

Το άθλιο δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα" για την εισβολή του Αττίλα

Αναρτήθηκε στο troktiko

Διαβάστε τι λέει η "Πανδώρα" στο "Βήμα". Χτυπάει τον Λοβέρδο για το σοβαρό θέμα του Τούρκου ηθοποιού. Όχι, δεν μας νοιάζει ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά η περίεργη στάση της εφημερίδας στο θέμα της Κύπρου!

Διαβάστε(με κόκκινα γράμματα τα σχόλια μας)

Προτού καταλάβουμε αν επρόκειτο για αληθή εξομολόγηση λόγω βλακείας ή για φαντασιοπληξία ενός βλακός (προτού,δηλαδή, καταλάβουμε με τι είδους βλακεία είχαμε να κάνουμε...),

(Εσείς γιατί κόπτεστε; Αν δεν πιέσουμε πως θα μάθουμε; Υιοθετήσατε κιόλας ότι πρόκειται περί βλακός; Η παραστατικότητα του δεν σας πείθει; Τόσο καιρό ψάχναμε και τώρα που μπορεί να έγινε η αρχή ....κάνετε πίσω;)


ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε στα εξής: α) ότι η ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς ήταν αληθής, β) ότι το περιστατικό αφορούσε «ενέργειες στρατιώτη με εντολή του διοικητή του» και γ) ότι η ομολογία συνιστά απόδειξη των κατακτητικών προθέσεων της Τουρκίας στην εισβολή του 1974.

(Αν είναι αληθής θα κριθεί από όλο τον κόσμο. Όμως και οι Τουρκικές εφημερίδες δεν δείχνουν να αμφιβάλλουν και το "Βήμα" μπαίνει μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα;
Η ομολογία είναι ΣΑΦΕΣ, κ.Πανδώρα ότι συνιστά απόδειξη των προθέσεων των Τούρκων και όλων όσων έγιναν. Σε ένα δικαστήριο η ομολογία είναι η βασίλισσα των αποδείξεων).

Ωραία όλα αυτά, για να συντηρούν τη μονόπλευρη αλήθεια που μας βολεύει.Αν όμως βρεθεί αύριο ένας δικός μας, Ελληνας ή Ελληνοκύπριος,και κελαηδήσει και για τα δικά μας κατορθώματα στην ιστορία του Κυπριακού,τι θα έχει να πει τότε ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ;

(Μα δεν ντρέπεστε καθόλου στο "Βήμα"; Συγκρίνετε τις δύο περιπτώσεις; Ούτε...Τουρκόσπορος θα έγραφε τέτοια πράγματα. Έγινε εισβολή κατοχή, βιάστηκαν, δολοφονήθηκαν άνθρωποι και εν τέλει αγνοούνται και λέτε για μονόπλευρη αλήθεια;
Άντε να τα πείτε στους συγγενείς των αγνοούμενων αυτά. Τόση ιστορία γνωρίζει η Πανδώρα και ο Στέφανος Κασιμάτης που υπογράφει την σελίδα;
ΕΓΙΝΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ κ.άσχετοι της εφημερίδας που περνάτε επικίνδυνες θέσεις. Μήπως αμφιβάλλετε ότι έγινε εισβολή;