Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ιωάννινα: Φωτιά απειλεί δυο χωριά στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Μάχη με μεγάλο πύρινο μέτωπο που απειλεί τα χωριά Αργυροχώρι και Ορεινό Πωγωνίου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, δίνουν ισχυρά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, καθώς και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο «Έρικσον».

    Η φωτιά έκαιγε από χθες στο αλβανικό έδαφος και το μεσημέρι πέρασε στο ελληνικό, όπου όμως είχαν ήδη είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν. Οι ισχυροί άνεμοι, επιτάχυναν την είσοδό της στο ελληνικό έδαφος και κινήθηκε προς τα χωριά Ξηρόβαλτος, Αργυροχώρι και Ορεινό, που αρχικά απειλήθηκαν, αλλά οι συνεχείς ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη και το ελικόπτερο την ανέκοψαν. Ο κίνδυνος όμως παραμένει γιατί το πύρινο μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Στην περιοχή προωθούνται και επιπλέον δυνάμεις πυρόσβεσης, που μέχρι τώρα ήταν στην φωτιά Ασβεστοχωρίου που τέθηκε υπό έλεγχο.

Κύπρος: Απομακρύνονται και καταστρέφονται βλήματα από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς

Απομακρύνονται αμέσως και καταστρέφονται βλήματα από το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια, τα οποία έχουν αλλοιωθεί.

    Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από έλεγχο σε βλήματα, τα οποία έχουν βγει εκτός ορίου ζωής, διαπιστώθηκε ότι αριθμός που χρησιμοποιούνται από όπλο, το οποίο έχει αποσυρθεί από την Εθνική Φρουρά, βρέθηκαν αλλοιωμένα, λόγω φυσικής φθοράς.

Αλεξανδρούπολη: Αντίθετο στα χρυσορυχεία το Δημοτικό Συμβούλιο

Πρόταση για ανανέωση της ομόφωνης απόφασης, κατά της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου, έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έγινε δεκτή.

    Ο κ. Λαμπάκης υποστήριξε ότι η ανανέωση αυτής της απόφασης κρίνεται απαραίτητη, καθώς υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα, επικαλούμενος και πληροφορίες ότι, στα μέσα Αυγούστου θα αδειοδοτηθεί η επένδυση.

Απορρίφθηκε η πρόταση για Προανακριτική για Μαρκογιαννάκη - Αλογοσκούφη


Απορρίφθηκε η πρόταση των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Γιώργο Αλογοσκούφη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Η Ολομέλεια με της Βουλής με μυστική ψηφοφορία δεν ενέκρινε τη συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου εισαγγελέων, το οποίο θα αξιολογούσε τη βασιμότητα των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί με την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ.

Λαμία: Σε εξέλιξη πυρκαγιά κοντά στο χωριό Στύρφακα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο χωριό Στύρφακα, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, στις 4.30 το απόγευμα.

    Η φωτιά, πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Δημιούργησε ένα μέτωπο, το οποίο ξεπερνούσε τα 300 μέτρα και έχοντας κάψει χαμηλή δασική βλάστηση, κινήθηκε απειλητικά προς το χωριό Στύρφακα.

    Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με την βοήθεια των δύο πυροσβεστικών PZT από το αεροδρόμιο της Λαμίας, κατάφεραν να ελέγξουν το μέτωπο προς το χωριό, ενώ η φωτιά συνεχίζει και κινείται δυτικά προς το βουνό.

    Επειδή η φωτιά βρίσκεται στο σημείο όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης, η συγκοινωνία των τρένων έχει διακοπεί προς το παρόν για λόγους ασφαλείας. Οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ περιμένουν το πράσινο φως από τους πυροσβέστες για να επιτρέψουν την κυκλοφορία των τρένων που έχουν καθηλωθεί σε διάφορα σημεία του δικτύου.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο κυρίως μέτωπο της φωτιάς.

Χρηματιστήριο - Κλείσιμο - O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.214,42 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,54%

 Με υψηλά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών με την αγορά να αντιδρά θετικά στις διαφαινόμενες λύσεις στην κρίση χρέους στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών διέσπασε ανοδικά και τα επίπεδα των 1.200 μονάδων και έκλεισε στις 1.214,42 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,54%.

    Έντονη ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές με τη μετοχή της Εθνικής να πρωταγωνιστεί καταγράφοντας κέρδη 10,61%, διακινώντας 6.613.542 τεμάχια.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 115,738 εκατ. ευρώ.

Δύο φωτιές στη Δυτική Μακεδονία


    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι, στην περιοχή Κοντοβουνίου - Βαθυλάκκου του νομού Κοζάνης. Η φωτιά καίει υπολείμματα καλλιεργειών και ξερά χόρτα.

    Στην περιοχή επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 22μελές πεζοπόρο τμήμα, 2 βυτιοφόρα ΟΤΑ και 2 σκαπτικά μηχανήματα. Την όλη επιχείρηση συντονίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Γιώργος Βαλοδήμος.

    Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, που ξέσπασε 8 λεπτά μετά την πρώτη (2.08΄ μ.μ.), στην Άρδασσα Πτολεμαϊδας, του δήμου Εορδαίας. Η φωτιά έχει -μέχρι στιγμής- κάψει 15 στρέμματα με ξερά χόρτα και καλάμια. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Τη διακοπή της συνεργασίας του με το "ΓΑΙΑ" από τις 11 Αυγούστου αποφάσισε το "Ερρίκος Ντυνάν"

Το ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με το "Γαία Μαιευτικό-Γυναικολογικό Κέντρο Αθηνών ΑΕ", από τις 11 Αυγούστου 2011.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη:

    «...Το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα, αποφάσισε όπως το Ίδρυμα συμμορφωθεί με την από 12/7/2011 υπουργική απόφαση και διακόψει τη συνεργασία με το "Γαία Μαιευτικό-Γυναικολογικό Κέντρο Αθηνών Α.Ε." από 11 Αυγούστου 2011.

    Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας του Μαιευτικού Γυναικολογικού Τμήματος, με το κατά νόμον αναγκαίο προσωπικό που διαθέτει αφού θα αποστερηθεί του απασχολούμενου, μέσω της σύμπραξης με το ΓΑΙΑ, προσωπικού.

Έκθεση «Δασικές πυρκαγιές Ελλάδας 1983-2008». Μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα συμπεράσματα

«Πάνω από 10% της έκτασης της χώρας έχει πληγεί από διαδοχικές πυρκαγιές. Το 50% περίπου των πυρκαγιών, που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα, μεταξύ 1983 και 2008, παραμένει "ορφανό" ως προς τη διαλεύκανση των αιτίων. Το σύνολο των καμένων εκτάσεων, για την ίδια περίοδο, ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, αναλογώντας σε 1,2 στρέμματα καμένης έκτασης ανά κάτοικο της χώρας».

    Αυτές είναι μερικές μόνον από τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της τύχης του δασικού πλούτου της Ελλάδας, που περιλαμβάνονται στη νέα έρευνα «Δασικές Πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008». Την έρευνα διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ &ΤΔΠ) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση WWF Ελλάς.

    Η πλήρης έκθεση είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://www.oikoskopio.gr/pyroskopio/pdfs/pyrkagies-ellada.pdf και τα στοιχεία της παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό, μέσα από τη χρηστική διαδικτυακή εφαρμογή του WWF Ελλάς και του ΕΘΙΑΓΕ, «Πυροσκόπιο» (http://www.oikoskopio.gr/pyroskopio/index.php).

Σε 77 από 131 μειώνονται οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας. Μέρος του τελικού σχεδίου αναδιάταξης του ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος

Χωρίς λουκέτα σε νοσοκομεία, αλλά με πολλές διοικητικές συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα, προχωρά το υπουργείο Υγείας την αναδιάταξη του ΕΣΥ.

    Μέρος του τελικού σχεδίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο υπουργείο, το οποίο, όπως είπε, με την αναδιάταξη προσπαθεί να δώσει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.

    Με τη φράση «το αχανές δεν διοικείται» ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τη μείωση των διοικητών από 131 σε 77 στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, την μετατροπή οκτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815.

Βουλγαρία: Ποδόσφαιρο: Ποινικοποίηση των στημένων παιχνιδιών

Με ποινή φυλάκισης έως και έξι χρόνια και με πρόστιμο μέχρι και δέκα χιλιάδες λέβα θα τιμωρείται η διοργάνωση παράνομων τυχερών παιχνιδιών στη Βουλγαρία. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι σχετικές ποινές σε περίπτωση επανάληψης της εγκληματικής αυτής ενέργειας.

    Τα παραπάνω αποφάσισε σήμερα η βουλγαρική Βουλή, με την έγκριση, σε δεύτερη ανάγνωση, των σχετικών τροπολογιών του Ποινικού Κώδικα.

    Η απόφαση "μπαλώνει" μια νομοθετική παράλειψη, η οποία είχε ως συνέπεια τόσο η βουλγαρική ένωση ποδοσφαίρου, όσο και η βουλγαρική Θέμιδα να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για την εκπλήρωση της πρόσφατης σύστασης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου UEFA για διερεύνηση μεγάλου αριθμού ποδοσφαιρικών αγώνων ομάδων της Βουλγαρίας στα περασμένα χρόνια, τα σκορ των οποίων είχαν "νοθευτεί" κατά τις υπόνοιες της ομοσπονδίας.

Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα Τράπεζας στον Προβατά Σερρών

 Στα ίχνη του νεαρού που εισέβαλλε ένοπλος στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στον Προβατά Σερρών και απέσπασε 15.000 ευρώ από το ταμείο της, βρίσκεται η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών. Σύμφωνα με τον αστυνομικό Διευθυντή, Στέφανο Μάνδαλο ο νεαρός μετέβη στην Τράπεζα με δίκυκλη μοτοσικλέτα, φορώντας κράνος εισέβαλλε σ' αυτήν, με την απειλή ενός όπλου αερίου πήρε το παραπάνω ποσό και εξαφανίστηκε.

Στο προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου κορυφής προβλέπεται να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πρώτη φορά η δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες

Στο προσχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προβλέπεται να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες, σε ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα.

    "Οι Γάλλοι εξασφάλισαν ότι ο (Ευρωπαϊκός) Μηχανισμός θα λάβει την άδεια στο μέλλον να αγοράζει δημόσιο χρέος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων", εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τους τίτλους δημόσιου χρέους μετά την πρώτη έκδοσή τους, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Η συμφωνία βαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση", δήλωσε άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" στη σημερινή έκδοσή της.

    Η πρόταση αυτή προέκυψε από τη συμβιβαστική λύση που επετεύχθη αργά χθες το βράδυ στο Βερολίνο όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις διάρκειας επτά ωρών ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

'Εληξε ο αποκλεισμός των τριών κεντρικών εξόδων της Θεσσαλονίκης από ιδιοκτήτες ταξί- Διαμαρτύρονται για τους αποκλεισμούς οι ξενοδόχοι.


    Κανονικά διεξάγεται, από τη μιάμιση το μεσημέρι, η κυκλοφορία των οχημάτων επί των εθνικών οδών, στις τρεις κεντρικές εξόδους της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς έληξε ο δίωρος αποκλεισμός τους από ιδιοκτήτες ταξί, που διαμαρτύρονταν για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

    Αρχής γενομένης από τις 11.20 το πρωί περίπου, οι αυτοκινητιστές έκλεισαν σταδιακά τις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων, στο ύψος της Καρδίας, Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά στο Δερβένι και Θεσσαλονίκης-Αθηνών στον κόμβο Λαχαναγοράς.