Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ιωάννινα: Φωτιά απειλεί δυο χωριά στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Μάχη με μεγάλο πύρινο μέτωπο που απειλεί τα χωριά Αργυροχώρι και Ορεινό Πωγωνίου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, δίνουν ισχυρά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, καθώς και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο «Έρικσον».

    Η φωτιά έκαιγε από χθες στο αλβανικό έδαφος και το μεσημέρι πέρασε στο ελληνικό, όπου όμως είχαν ήδη είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν. Οι ισχυροί άνεμοι, επιτάχυναν την είσοδό της στο ελληνικό έδαφος και κινήθηκε προς τα χωριά Ξηρόβαλτος, Αργυροχώρι και Ορεινό, που αρχικά απειλήθηκαν, αλλά οι συνεχείς ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη και το ελικόπτερο την ανέκοψαν. Ο κίνδυνος όμως παραμένει γιατί το πύρινο μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Στην περιοχή προωθούνται και επιπλέον δυνάμεις πυρόσβεσης, που μέχρι τώρα ήταν στην φωτιά Ασβεστοχωρίου που τέθηκε υπό έλεγχο.



    Μια άλλη εισερχόμενη επίσης από την Αλβανία φωτιά που έκαιγε για δύο μέρες, πέρασε στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή Φτελιά στη λωρίδα Σαγιάδας Θεσπρωτίας. Έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    Υπό έλεγχο είναι και η φωτιά που από χθες έκαιγε στην περιοχή «Κεραίες» στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας. Κάηκαν περί τα 8 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, ερευνούν για τον εντοπισμό δραστών εμπρησμού, αφού η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικά σημεία.