Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Βία και παραβατικές συμπεριφορές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο


Για βία και παραβατικές συμπεριφορές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κάνει λόγο, με ανακοίνωσή της, η πρυτανεία του Ιδρύματος, που αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα με ομάδα φοιτητών, κατά την τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, στις 1 7 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η είσοδος ομάδας φοιτητών ήδη από την ώρα της τελετής ορκωμοσίας ήταν μια προαναγγελθείσα ενέργεια, με απαίτηση την επί τόπου επιβολή ομαδικής συνάντησης με τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, που, όμως, θα συνέτεινε αφενός στην αμαύρωση της ημέρας και αφετέρου στην ενδεχόμενη πρόκληση επεισοδίων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ενώ το πρώτο αποτράπηκε με την έγκαιρη παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, το δεύτερο φαίνεται να αποτελεί τη συνέχεια ενός κύκλου φυσικής ή ψυχολογικής βίας, που το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκείται συστηματικά κατά μελών του ακαδημαϊκού και του διοικητικού προσωπικού του Ιονίου Πανεπιστημίου». «Τέτοιου είδους παρεμφερή γεγονότα, που ταλαιπωρούν το Πανεπιστήμιο, έχουν εγγράφως καταγγελθεί επανειλημμένα από φοιτητές και από καθηγητές του Ιδρύματος, έχουν αποδοκιμαστεί έντονα από την Σύγκλητο με σχετικό ψήφισμα και πλέον βρίσκονται υπό διερεύνηση», προστίθεται.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι...
«πράγματι, παρά την επί τόπου έγγραφη επανεπιβεβαίωση του συγκεκριμένου ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα με την Πρύτανη - του ήδη ορισμένου στους εκπροσώπους των φοιτητών υπό μορφήν μάλιστα επίσημης προσκλήσεως από τη Γραμματεία της Πρυτανείας- ομάδα των φοιτητών αρνήθηκε να αποχωρήσει. Παρά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με καθηγητές του Ιδρύματος, δεν εισακούσθηκαν οι παρακλήσεις των μελών του διοικητικού προσωπικού, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, λόγω της, προ πολλού, παρέλευσης του ωραρίου τους και να ασφαλίσουν το κτίριο για το οποίο ήσαν υπεύθυνοι. Η αναίτια στοχοποίηση υπαλλήλων της Διοίκησης, οι οποίοι προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους και εν προκειμένω δεν φέρουν οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη, εργαζόμενοι μέσα σε ένα απαιτητικό και στις μέρες ιδιαίτερα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, είναι άδικη, αδικαιολόγητη και δεν συνάδει προς τα ακαδημαϊκά ήθη».
Η πρυτανεία επισημαίνει τους κινδύνους υποβάθμισης του ιδρύματος, εν όψει της κατάρτισης του σχεδίου «Αθηνά», τονίζοντας:
«Όσοι ενεργούν με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν στην αποδόμηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με τελική κατάληξη την υποβάθμισή του, ενόψει μάλιστα των αναδιατάξεων στο χάρτη των ΑΕΙ και της κρίσιμης περιόδου που διέρχεται η χώρα μας».