Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Συρία: Πάνω από 400.000 διαδηλωτές στη Ντέιρ αλ Ζορ· δύο νεκροί στη Χομς και το Χαλέπι στις σημερινές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται σε πολλές πόλεις.

Πάνω από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε πολλές άλλες πόλεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής, όπως κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με ακτιβιστές.


    «Πάνω από 400.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πλατεία αλ Χουριάτ στην Ντέιρ αλ Ζορ και ο κόσμος συνεχίζει να συγκεντρώνεται», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (OSDH).

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της πτώσης του καθεστώτος και εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στη Χομς, την πόλη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεων καταστολής του στρατού.

    Στην ίδια τη Χομς, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και «βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες», δήλωσε ο Άμπντελ Ραχμάν.

    Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στο Χαλέπι και στη Χομς, όπου πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας αποπειράθηκαν να διαλύσουν διαδηλωτές, είπε ο Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από μαχαίρι κοντά στο τέμενος Αμνέ στο Χαλέπι από καθεστωτικούς παραστρατιωτικούς και άλλος ένας σκοτώθηκε στη Χομς από πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας», είπε.

    Πάνω από 12.000 διαδήλωσαν παράλληλα στην Ιντλέμπ, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.

    Διαδηλώσεις εκατοντάδων σημειώθηκαν επίσης σε συνοικίες κούρδων στη Χασάκα, σύμφωνα με τον Καρίμ Ριχάουι.

    Στην Δαμασκό, στη συνοικία Μιντάν, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία κοντά στα τεμένη Αλ Ντάκακ και Ζάιν αλ Αμπιντίν, ενώ περίπου 400 αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν οι αρχές έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κοντά στο τέμενος αλ Χάσαν.