Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Μέρκελ αναγνώρισε μια "επώδυνη ήττα" στις εκλογές


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα "επώδυνη ήττα" την αποτυχία του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας.
   "Μπορείτε σίγουρα να φανταστείτε ποια είναι τα αισθήματά μας απέναντι σε μια τέτοια ανατροπή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο η Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει σε οκτώ μήνες μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία.
   "Μια ήττα είναι ακόμη πιο επώδυνη υπό αυτές τις συνθήκες", πρόσθεσε, αναφερόμενη στην νίκη της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών SPD και των Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία με μόλις μία έδρα διαφορά.
   "Είμαστε όλοι λυπημένοι σήμερα. Λυπημένοι που δεν πήγε καλά", παραδέχτηκε. "Η απερχόμενη περιφερειακή κυβέρνηση έχασε για λίγο την δυνατότητα να συνεχίσει το έργο της και γι' αυτό πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη ήττα", σημείωσε.

   Η Μέρκελ προσπάθησε ωστόσο να υποβαθμίσει την σημασία αυτής της ήττας του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στην Κάτω Σαξονία --εταίρων και στον κυβερνητικό συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο-- για τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να γίνουν στις 22 Σεπτεμβρίου. "Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε προεκλογική εκστρατεία", εξήγησε η καγκελάριος, "αυτό θα γίνει αργότερα, έχουμε ακόμη μια σειρά από στόχους που πρέπει να φέρουμε σε πέρας, δουλεύουμε ώστε η κατάσταση της απασχόλησης να μείνει ως έχει ή να βελτιωθεί".
   Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν πιο κατηγορηματικός κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί. "Ένα βασικό σχόλιο: χθες οι κάτοικοι της Κάτω Σαξονίας ψήφισαν για το περιφερειακό τους κοινοβούλιο, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο", σημείωσε.
   Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του συνασπισμού CDU-FDP στην Κάτω Σαξονία Ντέιβιντ Μακάλιστερ άφησε σήμερα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά την χθεσινή ήττα στο κρατίδιο αυτό.
   Ο Μακάλιστερ, ο οποίος συχνά αναφερόταν μέχρι σήμερα ως πιθανός διάδοχος της Μέρκελ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τα επόμενα βήματα της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
   Η καγκελάριος διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον 42χρονο πολιτικό σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδιά του για το μέλλον και τον περιέγραψε ως έναν από τα "κορυφαία στελέχη" του CDU.
   Η 58χρονη Μέρκελ συνέχισε λέγοντας ότι είναι ακόμη νέος ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους ανθρώπους της ηλικίας της.
   Την ίδια ώρα οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αποφάσισαν σήμερα έπειτα από σύσκεψη της εκτελεστικής τους επιτροπής ότι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, ο 67χρονος Ράινερ Μπρίντερλε, θα είναι επικεφαλής της λίστας του FDP στις εκλογές του φθινοπώρου.
   Η απόφαση αυτή ακολούθησε την πρόταση του ηγέτη του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ να παραιτηθεί μετά την χθεσινή ήττα στις εκλογές στην Κάτω Σαξονία. Ωστόσο το FDP αποφάσισε ότι ο 39χρονος Ρέσλερ θα παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος.