Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Βεβήλωση δεκάδων τάφων σε νεκροταφεία


Για βεβήλωση δεκάδων τάφων σε σερβικά νεκροταφεία στο Κόσοβο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, κάνει λόγο η Ορθόδοξη Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
   Καταδικάζοντας το νέο κύμα βίας, η Επισκοπή αναφέρει ότι βεβηλώσεις σερβικών τάφων καταγράφηκαν στις περιοχές Κλοκότ, Πρίλουζιε, Πλεμέντινα και Πρίζρεν.
   "Δυστυχώς, τα χθεσινοβραδινά γεγονότα έδειξαν ότι πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο Κόσοβο από το 2004 (σ.σ. σε αναταραχές που είχαν ξεσπάσει τότε στο Κόσοβο, 35 θρησκευτικά κτίρια πυρπολήθηκαν, εκ των οποίων τα 18 ήταν μνημεία) και ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυναμική μεταξύ των εξτρεμιστικών οργανώσεων για βία με εθνοτικά ή θρησκευτικά κίνητρα, υπό τον 'μανδύα' του πατριωτισμού" τονίζεται- μεταξύ άλλων -στην ανακοίνωση της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης.
   Σημειώνεται ακόμη πως οι βανδαλισμοί αυτοί σημειώθηκαν μόλις μία εβδομάδα μετά τη βεβήλωση άλλων πενήντα τάφων στο ορθόδοξο νεκροταφείο, στο Κόσοβο Πόλιε.
   Για όλα τα παραπάνω γεγονότα, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης επιρρίπτει ευθύνες σε Αλβανούς εξτρεμιστές, οι οποίοι φέρονται να έχουν ξεκινήσει μία νέα εκστρατεία κατά των ορθόδοξων νεκροταφείων, όπως υποστηρίζεται.