Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση


Ο Γάλλος πρώην υπουργός Εσωτερικών Σάρλ Πασκουά καταδικάστηκε σήμερα σε διετή φυλάκιση με αναστολή για μια περίπτωση υπεξαίρεσης που σχετίζεται με ένα σχέδιο για την οικοδόμηση ενός καλλιτεχνικού ιδρύματος.
Ποινικό δικαστήριο των Βερσαλλιών, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, του επέβαλε επίσης και πρόστιμο 150.000 ευρώ και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Ένας άλλος πρώην υπουργός, ο Αντρέ Σαντινί, επίσης καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, πρόστιμο 200.000 ευρώ και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
Οι δύο άνδρες διώχθηκαν ως πρώην επικεφαλής του μικτού σωματείου του Ιλ Σεν Ζερμέν (SMISG), ενός ιδρύματος που επρόκειτο να οικοδομήσει ένα μουσείο, σε αντάλλαγμα για μια δωρεά 192 έργων τέχνης από τον συλλέκτη Ζαν Αμόν. Αυτό το μουσείο δεν οικοδομήθηκε ποτέ.

Σε αυτή την υπόθεση της υπεξαίρεσης, η Δικαιοσύνη κατηγόρησε τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης για υπερτιμολόγηση δαπανών και έκδοση πλαστών τιμολογίων.
Ο συλλέκτης έργων τέχνης Ζαν Αμόν καταδικάστηκε σε ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή, και πρόστιμο 200.000 ευρώ, και του απαγορεύτηκε η διαχείριση εμπορικής επιχείρησης για περίοδο πέντε ετών.
Και μια περίεργη σύμπτωση του ημερολογίου των δικαστηρίων: Ο 85χρονος Πασκουά, εμφανίζεται από σήμερα σε δικαστήριο του Παρισιού για την γαλλική πτυχή των υπεξαιρέσεων από το πρόγραμμα του ΟΗΕ στο Ιράκ "πετρέλαιο έναντι τροφίμων", και έτσι δεν ήταν παρών στις Βερσαλλίες για να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου.