Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ορκίζεται για δεύτερη φορά σήμερα ο Ομπάμα


Με τη σημερινή επίσημη ορκωμοσία του μπροστά στο Καπιτώλιο, ο 51χρονος Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα θα ξεκινήσει τη δεύτερη τετραετή θητεία του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
   Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για την ορκωμοσία. Πριν τέσσερα χρόνια, όταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ορκιζόταν στην προεδρία της χώρας, είχαν κατακλύσει την Ουάσιγκτον περισσότεροι από δυο εκατομμύρια άνθρωποι.
   Χθες, είχε προηγηθεί σύντομη τελετή στο Λευκό Οίκο για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, αφού σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ορκίζονται στις 20 Ιανουαρίου. Επειδή η μέρα της ορκωμοσίας συνέπεσε να είναι Κυριακή, η επίσημη 57η τελετή θα γίνει σήμερα, όπως επίσης η καθιερωμένη παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις. Η σημερινή ορκωμοσία θα γίνει λίγο πριν το μεσημέρι (τοπική ώρα).

   Η ανάληψη των καθηκόντων του Ομπάμα για μια δεύτερη τετραετία δεν συνοδεύεται από τη μεγάλη οικονομική κρίση, όπως συνέβαινε το 2009, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ, ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν βρίσκεται πια στη ζωή και η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε για αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν στα τέλη του 2014.
   Η σημερινή ορκωμοσία και ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα συμπίπτει με την εθνική επέτειο της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.