Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πράσινο φως για την κατασκευή ισραηλινού μουσείου πάνω σε μουσουλμανικούς τάφους.

Το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών επιχωμάτωσης του μουσείου της Ανεκτικότητας στην Ιερουσαλήμ, το οποίο θα ανεγερθεί πάνω σε σημείο όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί τάφοι ηλικίας αρκετών αιώνων, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εφράτ Ορμπαχ.

    "Η άδεια που δόθηκε χθες Τρίτη από την επιτροπή του υπουργείου εγκρίνει την έναρξη των εργασιών εκσκαφής άμεσα για το πρόγραμμα αυτό", δήλωσε η εκπρόσωπος που υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη "πολλά στάδια" μέχρι την ανέγερση του κτιρίου.


    Το μουσείο θα κατασκευαστεί στην Ιερουσαλήμ, στο χώρο του παλιού μουσουλμανικού κοιμητηρίου Μά'μαν Αλλάχ, όπου έχουν ταφεί αρκετοί άγιοι των Σούφι, κάτι που προκαλεί την αγανάκτηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και δυσφορία στην κοινή γνώμη στο Ισραήλ.

    Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία Αρχαιοτήτων, χρειάστηκε να γίνει πρώτα η εκταφή 200 σκελετών και η μεταφορά τους από το σημείο αυτό.

    Το ανώτατο δικαστήριο στο Ισραήλ που αρχικά είχε διατάξει την αναστολή των εργασιών, έδωσε τελικά το πράσινο φως τον Ιανουάριο του 2009 για την κατασκευή, με τους αρμόδιους του έργου να αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου θα χρησίμευε ως χώρος στάθμευσης.

    Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτείται από το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ που κατασκεύασε όμοιο μουσείο στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια. Ο αυστριακής καταγωγής Σιμόν Βίζενταλ ήταν κυνηγός των ναζί και πέθανε το 2005. 

    Το νέο μουσείο "θα έχει ως αποστολή την προώθηση της ανεκτικότητας και την κατανόηση μεταξύ των διαφόρων θρησκειών: της εβραϊκής, της χριστιανικής, της μουσουλμανικής και άλλων αλλά και την κατανόηση μεταξύ των ίδιων των εβραίων", είχε ανακοινώσει το 2002 ο ραβίνος Μάρβιν Χίερ, ιδρυτής του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ του Λος Άντζελες. 

    Τον Φεβρουάριο του 2010 δεκάδες παλαιστινιακές οικογένειες είχαν καλέσει τον ΟΗΕ να παρέμβει στο Ισραήλ για να διακοπεί οριστικά η κατασκευή του μουσείου, καταγγέλλοντας "τη βεβήλωση του κοιμητηρίου" και "παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων".


πηγή: ΑΠΕ