Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Σε κλίμα οδύνης το «τελευταίο αντίο» στα θύματα της έκρηξης

Σε κλίμα οδύνης κηδεύονται στην Κύπρο δημοσία δαπάνη οχτώ από τα δώδεκα θύματα της τραγωδίας στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στην περιοχή Ζύγι Λεμεσού.

Στις 5.30 το απόγευμα θα τελεστεί η κηδεία του πλοιάρχου και διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη στην Αγία Φύλα.

Ο ίδιος είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει τις αρχές για την επικινδυνότητα των κοντέινερ με την εκρηκτική ύλη.

Σύσκεψη για τα αίτια της τραγωδίας
Σύσκεψη με την αστυνομία για τη μέθοδο της διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας στην περιοχή Ζύγι της Λεμεσού θα έχει το απόγευμα ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.


Όπως ανέφερε, από την πρώτη μέρα άρχισε η έρευνα για την τραγωδία, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται κάθε μέρα να δημοσιοποιούμε τι γίνεται με τις έρευνες. Ζήτησε επίσης γραπτώς τις καταγγελίες που κάνουν λόγο για καταστροφή εγγράφων, τονίζοντας ότι η έρευνα γίνεται με τον τρόπο που πρέπει να γίνεται.

Όπως είπε μόνο η Αστυνομία μπορεί να αναλάβει το έργο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης, λέγοντας ότι η εισήγησή του προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια ήταν πως τέτοιας έκτασης υπόθεση δεν μπορεί να ανατεθεί σε ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται την Πέμπτη, κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει στη σύσταση διερευνητικής επιτροπής, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εισηγήθηκε όπως η επιτροπή να είναι μονομελής και ταυτόχρονα να διοριστούν και εμπειρογνώμονες βοηθοί.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για προσπάθεια κάποιων να αποκρύψουν ή και να καταστρέψουν έγγραφα και υλικό που σχετίζονται με το τραγικό συμβάν της έκρηξης στη Ναυτική Βάση, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι θα ζητήσει γραπτώς τις καταγγελίες που κάνουν λόγο για καταστροφή εγγράφων, και υπέδειξε ότι η έρευνα γίνεται με τον τρόπο που πρέπει.

«Μπλακ άουτ» στην Κύπρο
Στο μεταξύ, τεράστια είναι τα προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά. Πολίτες κάνουν λόγο για τετράωρες διακοπές ρεύματος, ενώ είχαν εξαγγελθεί δίωρες. Υπενθυμίζεται ότι η φονική έκρηξη στο Ζύγι προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σε μία εκ των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Μεγαλονήσου.

πηγή: skai.gr