Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Το «Low Budget Festival» μιλάει.. γαλλικά


'Εργα τριών σύγχρονων Γάλλων συγγραφέων επιχειρεί να φέρει σε επαφή με το ελληνικό κοινό το «Low Budget Festival» υπενθυμίζοντας πως το θέατρο έχει κοινή γλώσσα και κοινό όραμα.
Στην τρίτη του διοργάνωση το φεστιβάλ χαμηλού προϋπολογισμού που απευθύνεται σε νέες θεατρικές ομάδες προχωρά σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και αναθέτει σε τρεις ταλαντούχους Έλληνες σκηνοθέτες να σκηνοθετήσουν τρεις μαύρες κωμωδίες από τη Γαλλία, μεταφρασμένες στα ελληνικά.
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου (25, 26, 27/5), η Έλλη Παπακωνσταντίνου (28, 29, 30/5) και ο Γιώργος Καραμίχος (31/5 & 1, 2/6) είναι οι καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε αυτό το «μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλων στόχων φεστιβάλ», που έχει βρει στέγη στον χώρο του γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
«Το «Low Budget Festival» κάνει μία έκτακτη παρένθεση, η οποία θα έχει και συνέχεια στο μέλλον. Εξακολουθούμε να αναζητούμε την αλήθεια και την τόλμη στο θέατρο. Στόχος μας είναι να το προωθήσουμε και έξω από την Ελλάδα, να μεταφραστούν και να παιχτούν και ελληνικά έργα στο εξωτερικό», είπε ο Λάκης Λαζόπουλος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

«Ένας άνθρωπος υπό χρεωκοπία», τιτλοφορείται η μαύρη κωμωδία του Νταβίντ Λεσκότ που θα σκηνοθετήσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο Βασίλης Μαυρογεωργίου. Το έργο ουσιαστικά παρακολουθεί προσωπική αναζήτηση στη ζωή ενός ανθρώπου που μόλις έχει χρεοκοπήσει, τον οποίο υποδύεται ο Νίκος Ορφανός.
Η Έλλη Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί το έργο του Φαμπρίς Μελκιό «Ο συνένοχος θεατής».
Στο έργο του Μελκιό το κοινό θα έρθει αντιμέτωπο με μία εντελώς απρόσμενη συνάντηση... πάνω σε ένα κρεβάτι. Δυο άντρες και μια γυναίκα, ένα ερωτικό τρίγωνο, μια ιστορία πάθους, μια δημοσιογραφική διείσδυση στα άδυτα του ιδιωτικού βίου, μια προκλητική αφήγηση που υπόσχεται πολλές ανατροπές.
«Πρόκειται για ένα έργο προβοκατόρικο που σπάει όλα τα κλισέ του σύγχρονου θεάτρου. Μιλάει για την ανασφάλεια και την κατάρρευση όλων των στεγανών, γεγονός που το κάνει εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, που εν μέσω κρίσης διανύουμε ως κοινωνία μια βαθιά κρίση ταυτότητας», είπε η Έλλη Παπακωνσταντίνου, η οποία τα τελευταία χρόνια επιθυμεί να ανεβάζει έργα με πολιτικό χαρακτήρα.
Τέλος, ο Γιώργος Καραμίχος σκηνοθετεί το έργο του Ρεμί Ντε Βος, «Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος». Στο έργο, τρία πρόσωπα εκτός τόπου και χρόνου (Μαντλέν- η μαμά, Σιμόν- ο γιος, Αν– ο παιδικός έρωτας του Σιμόν) καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τους φόβους και τις επιθυμίες τους και να έρθουν αντιμέτωποι με τα συμπλέγματα τού παρελθόντος και τα φαντάσματα τού μέλλοντος.
Τη μετάφραση των έργων επιμελήθηκαν η Μαρία Ευσταθιάδη και ο Δημήτρης Φίλιας.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ το «Low Budget Festival» είναι μέρος ενός ευρύτερου αφιερώματος στο σύγχρονο θέατρο, όπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες θα ανακαλύψουν τη νέα θεατρική γραφή από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, καθώς και με το Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ).
Η γενική είσοδος στις παραστάσεις είναι 10 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε σήμερα. Προπώληση: www.mcf.gr, στα καταστήματα Public και στα Ταμεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), 210 3418579 (Δευ-Παρ 11:00 - 14:00).