Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Pfizer Ελλάς: «Η Αθήνα υπήρξε φαρμακευτικός παράδεισος»


«Η Αθήνα υπήρξε φαρμακευτικός παράδεισος, γιατί η κατανάλωση φαρμάκων ήταν από δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το κράτος αναλάμβανε την πληρωμή τους, όμως η κατάσταση άλλαξε μετά τη λήψη μέτρων λιτότητας, γιατί η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε κατά 35% τον προϋπολογισμό για την αγορά φαρμάκων» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Ελλάς Α.Ε., Πιέρ Γκοντρό, στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Καναδά «Λα Πρες» (La Presse).
      Το δισέλιδο αφιέρωμα της δημοσιογράφου Σοφί Κουζινό, με τίτλο «Pfizer Καναδά ένα εφαλτήριο για τον κόσμο», αναφέρεται στις δραστηριότητες των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας σε Νέα Υόρκη, Αθήνα, Ντουμπάι και Σαγκάη.

      Σχετικά με την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η εταιρεία απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους, με κύκλο εργασιών περί τα 600 εκατ. δολάρια.
      Στο άρθρο αναφέρεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, η ελληνική κυβέρνηση τους προειδοποίησε πως «εάν δεν χαμηλώσετε τις τιμές σας, θα βγείτε από τις λίστες των φαρμάκων, τα οποία καλύπτονται από το ελληνικό κράτος».
      Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το ότι η Ελλάδα αποτελεί το «ραντάρ» για παρόμοιες εξελίξεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που πλήττονται από την κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
      Η πρόκληση, σύμφωνα με τον Πιέρ Γκοντρό, είναι να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση για την προσαρμογή των τιμών. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η νέα πολιτική είναι εσφαλμένη. «Καλούνται από την Ευρώπη να κάνουν περικοπές παντού και η πρώτη αντίδραση είναι να κόψουν χωρίς σκέψη», δήλωσε στη Σοφί Κουζινό.
      Τέλος, υποστηρίζεται ότι η ελληνική «ιδιαιτερότητα» συνίσταται στο ότι τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει να πληρώνουν εδώ και χρόνια για τα φάρμακα και στο ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες εφαρμόζουν την πολιτική της άμεσης πληρωμής για την παράδοση των φαρμάκων τους. Πολιτική, που η Pfizer αρνείται να εφαρμόσει, θεωρώντας ότι πρέπει να βρεθεί κάποια μορφή συνεννόησης με την κυβέρνηση.