Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας ζητούν οι δημοσιογράφοι

Άμεση υπογραφή νέων ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διεκδικούν οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με ομόφωνο ψήφισμά τους, όπως αυτό προέκυψε κατά τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Στο τοπίο ανατίναξης εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων που διαμορφώνουν κυβέρνηση και τρόικα, οι Ενώσεις των εργοδοτών στον τομέα της ενημέρωσης αρνούνται συστηματικά την υπογραφή ΣΣΕ, επιδιώκοντας την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Οι δημοσιογράφοι τόσο στις εφημερίδες, όσο και στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στην ΕΡΤ παραμένουν χωρίς νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας από το 2009, όταν έληξαν οι προηγούμενες, ενώ οι εργοδότες βρήκαν πρόσφορο έδαφος να καταστρατηγήσουν ό,τι προβλέπεται σ' αυτές και βάσει νόμου συνεχίζει να ισχύει μέχρι την υπογραφή των νέων.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2010 η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΕΣΗΕΑ ώστε να υπογραφεί ικανοποιητική ΣΣΕ. Οι εργοδότες επέλεξαν τη μέθοδο της απαξίωσης προκειμένου όπως αποδείχτηκε να καταπατήσουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, πατώντας πάνω στους τελευταίους αντεργατικούς νόμους που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόικα. Μάλιστα, η καταστρατήγηση της ΣΣΕ του 2007 ξεκίνησε από το ίδιο το προεδρείο της ΕΙΗΕΑ το οποίο παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των δημοσιογράφων κώφευαν ή προσέρχονταν υποκριτικά καταθέτοντας προτάσεις - πρόκληση που προέβλεπαν περικοπές μισθών και καμιά διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η κατάσταση συνεχίστηκε και το 2011 και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΣΗΕΑ και την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εργοδότες συνέχισαν να κωφεύουν.

Την ίδια στάση ακολούθησαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΗΠΕ και ΕΙΗΕΕ στις απόπειρες των περιφερειακών Ενώσεων (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ) για συλλογική διαπραγμάτευση και υπογραφή ΣΣΕ. Παράλληλα θα πρέπει να στηριχθούν δυναμικά άλλες Ενώσεις, όπως η ΕΣΠΗΤ, που βρίσκονται στο στάδιο της διαμεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, για τη ρύθμιση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά, τα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ) ο εργοδότης, δηλαδή η κυβέρνηση αντί για νέα σύμβαση στη δημόσια τηλεόραση μετά τη λήξη της προηγούμενης στις 31-12-2008 μείωσε τρεις φορές τους μισθούς των δημοσιογράφων. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜ-Θ με ανακοινώσεις τους η υπαγωγή της ΕΡΤ και του ΑΠΕ/ΜΠΕ εκτός των μισθολογικών περικοπών αλλοιώνει τη φυσιογνωμία και το ρόλο τους ως ΜΜΕ, και ταυτόχρονα, υπονομεύει την αυτονομία τους και επιχειρεί ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ των δημοσιογράφων. Ενδεχόμενη ακύρωση των Συμβάσεων που εφαρμόζονται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ή σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Ενημέρωσης θα ισοδυναμούσε με ακύρωση του ίδιου του δικαιώματος για ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, η οποία δεν αφορά αποκλειστικώς σε ζητήματα μισθολογικά, αλλά, κατά μείζονα λόγο, σε θεσμικά. Είναι, επίσης, προφανές ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των ΣΣΕ πολλών ταχυτήτων, στην κατεύθυνση της προς τα πάνω εξομοίωσης.



Σε μια περίοδο που δρομολογείται η εκποίηση ολόκληρης της χώρας με συνοπτικές διαδικασίες και με τα πάσης φύσης εγχώρια και ξένα ισχυρά συμφέροντα να καραδοκούν, η δημοσιογραφία με όλα αυτά τα προβλήματα βρίσκεται πλέον σε πρωτοφανή "αιχμαλωσία". Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας, καθώς ένας από τους βασικούς πυλώνες της τελεί σε "ομηρία". Την κατάσταση αυτή θα καταστήσουμε άμεσα γνωστή και θα ζητήσουμε τη συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία μεθοδικά και υπό τις οδηγίες της τρόικας ανατινάζει τα εργασιακά δικαιώματα, απαξιώνει την εργασία και τους εργαζόμενους, προκρίνοντας ένα ανθρωποφαγικό περιβάλλον. Η ΠΟΕΣΥ με το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ διεκδικεί εδώ και τώρα υπογραφή νέων ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΠΟΕΣΥ λέει όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, λέει όχι στις μεθοδεύσεις για επιχειρησιακά σωματεία και ατομικές συμβάσεις που με διαδικασίες fast truck θα επιβάλλουν περισσότερη φτώχεια, περισσότερη απαξίωση.