Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την κατεδάφιση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Μετά από μεγάλο αριθμό καταγγελιών από κατοίκους της Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, για την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε τρία σημεία της περιοχής (η μία μόλις 150 μέτρα από παιδικό σταθμό και Λύκειο) και την καθυστέρηση κατεδάφισής τους και καθυστέρησης επιβολής προστίμων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη, προκειμένου να κατεδαφιστούν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, ο Συνήγορος επισήμανε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας -Θράκης την αρμοδιότητά της για την κατεδάφιση αυθαιρέτων και σε επίσκεψή του, τον Φεβρουάριο του 2011, ζήτησε, εκ νέου, την εφαρμογή της απόφασης κατεδάφισης, τονίζοντας τη σοβαρότητα της περίπτωσης, λόγω της εγγύτητας της κεραίας σε σχολεία.

Ο Δήμος Βόλβης, στον οποίο κοινοποιούνταν όλη η αλληλογραφία για την υπόθεση, ενημέρωσε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ότι διαθέτει εργατικό προσωπικό και μηχανήματα για την κατεδάφιση της αυθαίρετης κεραίας.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά τη νεότερη επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την αρμοδιότητά της για εκτέλεση της κατεδάφισης, ζήτησε από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας την απομάκρυνση της παράνομης κεραίας και από την Πολεοδομία Λαγκαδά τη διενέργεια αυτοψίας για την επιβεβαίωση της απομάκρυνσης. Παράλληλα, πρότεινε στον υπουργό Εσωτερικών τη μεταφορά της αρμοδιότητας κατεδάφισης στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η εταιρεία τελικά απομάκρυνε την κεραία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, διαπιστώνει τη θετική εξέλιξη ως προς τη συγκεκριμένη αυθαίρετη εγκατάσταση. Επισημαίνει ωστόσο, το δισταγμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εφαρμόσει το νόμο και να προχωρήσει άμεσα η ίδια, ή με τη συνδρομή του Δήμου Βόλβης, στην κατεδάφιση, με αποτέλεσμα επιπλέον καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της νομιμότητας.