Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κίνα: Ο οίκος αξιολόγησης Dagong εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την εκτίμησή του για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση που έστειλε στο Γερμανικό Πρακτορείο σήμερα.

    Σύμφωνα με την έκθεση του κινεζικού οίκου ενδέχεται να αναθεωρηθεί η εκτίμηση για το αμερικανικό χρέος ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Κογκρέσο και στο Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διένεξη για την αύξηση του ποσού αυτού εν όψει της προθεσμίας της 2ας Αυγούστου.


    Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης αιτιολόγησε την προοπτική αυτή εξηγώντας ότι δεν έχει μια σοβαρή πολιτική για την μείωση του ελλείμματος ή την αποφυγή της ύφεσης μακροπρόθεσμα.

    Η έκθεση επισημαίνει ειδικά τα χαμηλά επιτόκια, το «τύπωμα χρήματος» (QE) και την προτίμηση σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου ως βασικούς δείκτες ενός μη βιώσιμου πιστωτικού περιβάλλοντος.

    Το σχέδιο περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών δεν είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμο, και το εθνικό έλλειμμα ενδέχεται να παραμείνει σε ποσοστό κοντά στο 10% τα επόμενα δύο χρόνια, προστίθεται στην έκθεση.

    Το συμπέρασμα του κινεζικού οίκου είναι ότι «εάν στην υπό εξέταση περίοδο δεν υπάρξει ... ουσιαστική βελτίωση και της δυνατότητας και της βούλησης (των ΗΠΑ) να αποπληρώσουν το χρέος τους, ο Dagong θα υποβαθμίσει όπως αρμόζει το αξιόχρεο των ΗΠΑ».

    Η έκθεση αυτή έρχεται στην δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody's χθες ότι εξετάζει την υποβάθμιση του εθνικού χρέους των ΗΠΑ από το κορυφαίο επίπεδο AAA. Ο Dagong το Νοέμβριο μείωσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ από το AA στο A+.