Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Kύπρος: Διάγγελμα του Δ. Χριστόφια μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς

Τη διαβεβαίωση ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, όποιον κι αν βαρύνουν, από το ανώτατο μέχρι το χαμηλότερο επίπεδο, μέσα από πλήρη διερεύνηση των συνθηκών, αιτίων και λόγων που οδήγησαν στην τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό.


    Στην αρχή του διαγγέλματος ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    Επίσης, ανακοίνωσε τον διορισμό του νομικού Πόλυ Πολυβίου ως μονομελούς ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης, τονίζοντας ότι η ευθύνη του θα είναι να ερευνήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες, ανεξαιρέτως, τις πτυχές και όλα τα συμβάντα για την τραγωδία.

    Είπε, ακόμη, ότι το έργο της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών έχει ανατεθεί στην Αστυνομία.

  
  Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε, ότι "στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς και τους νόμους του κράτους, που έχει τρωθεί μετά τα τραγικά γεγονότα στη ναυτική βάση".

    Σε άλλο σημείο του διαγγέλματος ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε: "Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν μπορεί κανείς να αναγορεύει εαυτόν σε δικαστή, να δικάζει και να καταδικάζει. Ούτε και μπορεί ακραίες εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την πίκρα των πολιτών για να οχλαγωγούν, να επιχειρούν να κάψουν το Προεδρικό και να αμαυρώνουν ειρηνικές εκδηλώσεις, που αποτελούν δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, το οποίο σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε".

    Υπογράμμισε, δε, ότι "σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί στόχο το Προεδρικό Μέγαρο, όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας". "Ειδικά", είπε, "αυτές τις μέρες των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής, δεν μπορεί τέτοιες εκδηλώσεις να φέρνουν στη μνήμη εκείνες τις εποχές".

    Συμμεριζόμαστε, είπε, και κατανοούμε την απογοήτευση και την πίκρα των πολιτών, αλλά τόνισε ότι "οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι και να σεβαστούμε τις διαδικασίες και να κοιτάξουμε μπροστά μας".

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην οικονομία του τόπου, επισημαίνοντας ότι "μπροστά μας έχουμε το πιεστικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την τραγωδία".

    Διαβεβαίωσε, ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου, προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα και βοήθεια που προσφέρεται στην Κύπρο.

    Ήδη, είπε, έχει απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας αρωγή στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης, και ευχαρίστησε τις χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την αποκατάσταστη των ζημιών σε σπίτια, υποστατικά και περιουσίες.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προετοιμασία για την κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και την ευρωπαϊκή προεδρία, τόνισε, δεν αποτελούν άλλοθι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για τις ευθύνες που υπάρχουν. "Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σ' αυτά τα ζητήματα αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς της διακυβέρνησης, αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, και τότε ανάλογα θα απευθυνθούμε ξανά στο λαό", κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.