Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η Τιμοσένκο άρχισε απεργία πείνας στη φυλακή


Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε απεργία πείνας στη φυλακή για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκισή της και για την "πολιτική καταπίεση" στη χώρα, δήλωσε ο δικηγόρος της Σεργκέι Βλασένκο.
"Άρχισε απεργία πείνας την Παρασκευή 20 Απριλίου", δήλωσε ο Βλασένκο αφού επισκέφθηκε την πελάτισσά του στη φυλακή του Χαρκίβ (ανατολική Ουκρανία) όπου εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών, στην οποία καταδικάσθηκε τον Οκτώβριο για κατάχρηση εξουσίας. Μια νέα δίκη εναντίον της για φορολογική απάτη που κατηγορείται ότι διέπραξε στη δεκαετία του 1990 άρχισε την περασμένη Πέμπτη. Η Τιμοσένκο, ηγέτις της "Πορτοκαλί Επανάστασης" της Ουκρανίας το 2004, έχει δηλώσει πως είναι θύμα μιας πολιτικής βεντέτας εκ μέρους του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
"Είναι μια απεργία πείνας επ' αόριστον, ζητάει να σταματήσει η πολιτική καταπίεση στη χώρα", συνέχισε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι η υγεία της Τιμοσένκο είναι κακή, δεν μπορεί να σταθεί όρθια και οι αξιωματούχοι της φυλακής επιδεινώνουν τα πράγματα διότι δεν της επιτρέπουν να υποβληθεί στην κατάλληλη ιατρική θεραπεία έξω από τη χώρα.

Οι υπεύθυνοι της φυλακής μετέφεραν την Παρασκευή την Τιμοσένκο, η οποία υποφέρει από πόνους στη μέση, σε ένα κρατικό νοσοκομείο του Χαρκίβ, όμως εκείνη αρνήθηκε να εξεταστεί με αποτέλεσμα να την μεταφέρουν και πάλι πίσω στη φυλακή.
Ο δικηγόρος είπε επίσης στους δημοσιογράφους πως οι δεσμοφύλακες ξυλοκόπησαν την Τιμοσένκο την περασμένη Παρασκευή για να την αναγκάσουν να βγει από το κελί της. "Τα μπράτσα της είναι γεμάτα μόλωπες και υπάρχει μια τεράστια μελανιά στην κοιλιά της που δεν έχει εξαφανιστεί ακόμη και έπειτα από τέσσερις ημέρες", δήλωσε.
Ένας εισαγγελέας διέψευσε τις καταγγελίες περί ξυλοδαρμοιύ, αλλά δήλωσε πως η μεταφορά της Τιμοσένκο στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα έγινε πράγματι χωρίς τη θέλησή της.
"Ετοίμασε τα πράγματά της και ντύθηκε και μετά ξάπλωσε στο κρεβάτι της και είπε 'δεν πάω πουθενά'", δήλωσε ο εισαγγελέας Χενάντι Τιούριν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
"Ο νόμος επιτρέπει τη χρήση σωματικής βίας: δεσμοφύλακες την σήκωσαν, την μετέφεραν στο αυτοκίνητο και την πήγαν στο νοσοκομείο", πρόσθεσε.