Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Διχασμένοι οι Αμερικανοί για το ποιος κέρδισε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το ποιος κέρδισε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, με το 46% από αυτούς να πιστεύει ότι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους, και το 42% να θεωρεί ότι δεν είναι ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι τρομοκράτες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Εννέα τοις εκατό των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο "πόλεμος" κερδήθηκε από τους τρομοκράτες.

Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν παρόμοια με εκείνα που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2001 (42% έναντι 44% και 11%), ένα μήνα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά από τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σημειώνει το Gallup.

Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί καλύπτουν τις διαφορές που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας: το 66% των Αμερικανών εκτιμούσε τον Μάρτιο του 2002 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι νικητές, ποσοστό που έγινε 33% το φθινόπωρο του ίδιου έτους για να ξαναγίνει 65% τον Απρίλιο του 2003, όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ.

Αυτή η άποψη ξανάγινε μειοψηφική το καλοκαίρι του 2003, με ελάχιστο ποσοστό το 29% τον Ιούνιο του 2007.

Το ποσοστό του 9% που πιστεύει ότι οι τρομοκράτες έχουν νικήσει, ωστόσο, είναι ένα από τα χαμηλότερα που καταγράφονται εδώ και δέκα χρόνια.

Επιπλέον, έξι στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση -- ποσοστό παρόμοιο με εκείνο του 2002.

Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 11 έως τις 14 Αυγούστου σε 1.008 άτομα άνω των 18 ετών, με ένα περιθώριο σφάλματος 4%.

Η δημοσίευση της σημειώνεται ενώ οι αρχές των ΗΠΑ κάνουν λόγο περί μιας απειλής "αξιόπιστης, αλλά ανεπιβεβαίωτης" εν όψει των εκδηλώσεων μνήμης για την 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, την Κυριακή.