Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αγώνας δρόμου από το υπ. Παιδείας και τον ΟΕΔΒ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε βιβλία

Aγώνα δρόμου κάνουν το υπουργείο Παιδείας και ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, προκειμένου μέσα σε λίγες μέρες όλοι οι μαθητές σε όλα τα σχολεία να έχουν τα βιβλία στα χέρια τους. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, που πήγε το πρωί στο 1ο δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής εξέφρασε την αισιοδοξία της και τόνισε τη συνεργασία όλων των φορέων, που πράγματι φέτος είναι φανερή στην πλειοψηφία των σχολείων.

Η υπουργός στη δήλωση της, επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη θέση τους και αναφέρθηκε στις προσωρινές ελλείψεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Σήμερα είναι σημαντικό ότι οι εκπαιδευτικοί -δάσκαλοι και καθηγητές- είναι στις τάξεις τους. Όσον αφορά στο θέμα της καθυστέρησης των βιβλίων, ανακοινώσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, υπουργείο, καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς και φορείς με τον καλύτερο τρόπο, με τη χρησιμοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου, που είναι στη διάθεση όλων των παιδιών, με την υποστήριξη πρόσθετου διδακτικού υλικού και την αλληλεγγύη του μαθητή και του δασκάλου, θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρώτες δύσκολες μέρες». Όμως ήδη συνεργάζονται και φαίνεται να βοηθούν στην έκδοση των φωτοτυπιών που είναι απαραίτητες για τους μαθητές, πολλοί δήμοι. Ο Δήμος Αθηναίων, ειδικά, έχει ξεκινήσει εκστρατεία, ώστε να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και να επιστρέψουν τα βιβλία τους, της προηγούμενης χρονιάς, ενώ προτρέπει τα παιδιά μετά τη χρήση των φωτοτυπιών να τις δώσουν για ανακύκλωση. Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης αναφέρθηκε σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες του δήμου κατά την επίσκεψη του στο 72ο δημοτικό σχολείο στο Θησείο, όπου μίλησε και για την οικονομική κρίση τονίζοντας ότι μέσα απ’ αυτήν μπορούμε να δούμε και τις ευκαιρίες. Να σημειωθεί ότι για τα βιβλία εργάστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου, που τύπωσαν τις πρώτες σελίδες για τα παιδιά του γυμνασίου, ενώ η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συνεχισθεί.

Οι δάσκαλοι πάντως, σε συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν στα προβλήματα της Παιδείας και υπενθύμισαν ότι προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ οι καθηγητές διαμαρτύρονται κι αυτοί για τις παρατηρούμενες ελλείψεις στα σχολεία. Τις παραπέρα κινήσεις των καθηγητών φαίνεται πως θα καθορίσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που συνεδριάζει.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών οι οποίοι δηλώνουν ότι 310 σχολές ή τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές και σπουδαστές, σε όσα τμήματα ή σχολές οι φοιτητές κάνουν κατάληψη και στις γραμματείες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις εναντίον των αλλαγών στα Πανεπιστήμια, συμφωνούν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων επι πτυχίω φοιτητών, ενώ στο Πολυτεχνείο που οι σχολές και τα τμήματα του τελούν υπό κατάληψη εφαρμόζεται ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής. Πάντως, οι «καταληψίες» επιτρέπουν στους νέους φοιτητές να πάνε και να εγγραφούν. Το πρόβλημα εντοπίζεται μεταξύ άλλων στο πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πολλές γραμματείες είναι κλειστές, καθώς οι υπάλληλοι τους εκδιώχθηκαν από τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία των εγγραφών άρχισε σήμερα και τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου.