Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Λιβύη: Οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν τις σε βάρος τους κατηγορίες περί ωμοτήτων. Το γαλλικό ΥΠΕΞ καλεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να εξετάσει τις κατηγορίες του HRW.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της λιβυκής εξέγερσης Μαχμούντ Τζιμπρίλ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες περί "ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στη δυτική Λιβύη" από αντικαθεστωτικούς που διατύπωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW).

    Ο Τζιμπρίλ παραδέχτηκε ότι "μερικά συμβάντα" σημειώθηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της εξέγερσης που άρχισε στα μέσα Φεβρουαρίου.


    Ωστόσο "αυτό δεν συμβαίνει πια στις απελευθερωμένες περιοχές", απάντησε ο "υπουργός" Εξωτερικών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στον Τύπο, όταν ρωτήθηκε σε σχέση με τις κατηγορίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

    Στις 27 Ιουνίου η αμερικανική ΜΚΟ είχε ήδη κάνει λόγο για παραβιάσεις και ωμότητες που διαπράττονταν από τους εξεγερθέντες. 

    Νωρίτερα σήμερα η αντιπροσωπεία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είχε γίνει για πρώτη φορά δεκτή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο όπου μετέχουν οι 28 πρεσβευτές των συμμαχικών χωρών, και από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

    Την ίδια ώρα η Γαλλία κάλεσε τη λιβυκή εξέγερση να διεξαγάγει έρευνα για τις πιθανές ωμότητες που διαπράχθηκαν από μέλη της στη δυτική Λιβύη, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης-κόλαφου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, καθοδηγητικό όργανο της εξέγερσης, "έχει ιδιαίτερες ευθύνες σε σχέση με την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του οποίου οι αρχές αναφέρονται στη συστατική του χάρτα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

    "Αυτό σημαίνει κυρίως ότι πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να διεξαχθούν επιμελώς έρευνες σε σχέση με ισχυρισμούς για προσβολές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δράστες των παραβιάσεων αυτών να απολογηθούν για τις ενέργειές τους", τόνισε ο Βαλερό. 

    Ο γάλλος εκπρόσωπος ερωτήθηκε για την έκθεση του HRW, σύμφωνα με την οποία οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί δεν προστάτευσαν επαρκώς τους άμαχους στις περιοχές που ελέγχουν ενώ ευθύνονται για τις πυρκαγιές, τις λεηλασίες και τις καταχρήσεις σε βάρος πολιτών κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν στην Τρίπολη από τη Ντζέμπελ Ναφούσα (δυτικά).

    Το Παρατηρητήριο "υπήρξε μάρτυρας ορισμένων ενεργειών, ρώτησε μάρτυρες για άλλες ενέργειες και μίλησε με έναν διοικητή των αντικαθεστωτικών για τις καταχρήσεις αυτές", επισημαίνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

    Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος του λίβυου ηγέτη Καντάφι.


πηγή: ΑΠΕ