Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ερώτηση στη Βουλή για τους ελέγχους ντόπινγκ κατέθεσε ο βουλευτής Καβάλας, Σάββας Εμινίδη

    Ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, Σάββας Εμινίδης, με αφορμή «την ανυπαρξία ελέγχων ντόπινγκ λόγω οφειλών διαφόρων αθλητικών ομοσπονδιών στο ΕΣΚΑΝ» κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Αθλητισμού της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που έγινε την Τρίτη με θέμα το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού συμμετείχαν και τρεις πρόεδροι αθλητικών ομοσπονδών, του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, της Πάλης Κώστας Θάνος και της Αντισφαίρισης Σπύρος Ζανιάς.

    Ο κ Εμινίδης διατυπώνει στην Ερώτηση που κατέθεσε τις απόψεις του, σύμφωνα με τις οποίες «επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) έφτασε στον έσχατο βαθμό διάλυσης», ενώ «σήμερα η κατάσταση εμφανίζεται επίσης πάρα πολύ δύσκολη καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι αντιντόπινγκ κατά την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ καθώς, εκτός των άλλων, οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ είναι απλήρωτοι εδώ και πολύ καιρό». 


    Ο κ Εμινίδης αναφέρει επίσης ότι «στο ΕΣΚΑΝ εμφανίζονται να υπάρχουν οφειλές ύψους 2.400.000 ευρώ από τους φορείς των διοργανώσεων ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Super League), μπάσκετ (ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ) αλλά και ιπποδρομιών, που είναι προφανές ότι έχουν υψηλά έσοδα. Την ίδια στιγμή, ζητείται από τις «μικρότερες» Ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν και χαμηλότερες οικονομικές δυνατότητες, να πληρώνουν προκαταβολικά για τους αναγκαίους ελέγχους ντόπινγκ. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι έλεγχοι έχουν γίνει αλλά επειδή η Ομοσπονδία έχει μια μικρή οφειλή, δεν μπορεί να πάρει τα αποτελέσματα, κάτι που είναι απαράδεκτο και εγκυμονεί κινδύνους εν’ όψει διεθνών διοργανώσεων. Εφ’ όσον γίνονται οι έλεγχοι θα πρέπει να δίνονται και τα αποτελέσματα, ανεξαρτήτως οικονομικών οφειλών των Ομοσπονδιών».

    Οι Ερωτήσεις του κ Εμινίδη προς τον αρμόδιο υπουργό:

    1.Πώς σχεδιάζετε το μέλλον του ΕΣΚΑΝ και το ρόλο του στον ελληνικό αθλητισμό;

    2.Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Ομοσπονδίες στο κόστος των ελέγχων με τα πενιχρά τους έσοδα;

    3.Παραμένουν όντως απλήρωτοι οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ;

    4.Θα δεσμευθεί το Υπουργείο σας ότι θα δίνονται άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων ανεξάρτητα από τις τυχόν οφειλές των Ομοσπονδιών;