Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Εξάρθρωση πολυμελών κυκλωμάτων που δρούσαν σε Αττική και Ζάκυνθο

Δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν την τελευταία τριετία στην περιοχή της Ζακύνθου και της Αττικής και οι οποίες εμπλέκονται μεταξύ άλλων σε διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, εκβιάσεις αλλά και «προστασία» νυχτερινών κέντρων εξάρθρωσε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν οι δύο αρχηγοί των κυκλωμάτων στη Ζάκυνθο, καθώς και έξι ακόμα μέλη (πέντε στη Ζάκυνθο και ένα στη Αθήνα) ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τουλάχιστον 35 ακόμα ατόμων που είχαν συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις.
Όπως έγινε γνωστό, το πρώτο κύκλωμα προέβαινε στην εμπορία ναρκωτικών ουσιών, όπως κοκαΐνη, κάνναβη, ecstasy, MDMA, σε εμπορία όπλων, σε εκβιάσεις για παροχή «προστασίας» σε βάρος ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στην περιοχή της Ζακύνθου και σε τοκογλυφία.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο αποκλειστικά στην εμπορία ναρκωτικών ουσιών, ενώ και οι δύο οργανώσεις επένδυαν τα παράνομα έσοδα στην αγορά πολυτελών σκαφών και οχημάτων.
Οι εμπλεκόμενοι στα δύο κυκλώματα είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές του νησιού για σωρεία παράνομων πράξεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σχεδίαζαν να απελευθερώσουν μέλος της πρώτης οργάνωσης, που κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό.
Η απελευθέρωση απετράπη, γιατί τα όπλα και τα υλικά μεταμφίεσης που είχαν σταλεί με εταιρεία ταχυμεταφορών από τη Ζάκυνθο σε μέλος της οργάνωσης στην Αθήνα, εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των ερευνών και κατασχέθηκαν, ενώ συνελήφθη ο παραλήπτης τους.
Τα μέλη των κυκλωμάτων λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης και για το σκοπό αυτό είχαν εγκαταστήσει μάλιστα σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών των ραδιοδικτύων της Αστυνομίας, το οποίο κατασχέθηκε, μαζί με φωσφορούχο γιλέκο με τις ενδείξεις «Ελληνική Αστυνομία» και αποσπώμενο φάρο.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν το πρωί της Παρασκευής ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, ενώ οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών.
Για τη δράση των δύο οργανώσεων ενημερώθηκε επίσης σχετικά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, προκειμένου να διερευνηθούν θέματα αρμοδιότητάς της.