Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αντιπυρικός συναγερμός


Πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της χώρας, με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι δεν απειλούν σπίτια, αλλά οι ισχυροί άνεμοι, δυσκολεύουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο τους. Υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει για όλη την ημέρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, πυρκαγιά ξέσπασε στη Νέα Πέραμο Αττικής, σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στο Κορακονήσι Ζακύνθου και υπό έλεγχο στις Βολίμες, επίσης στη Ζάκυνθο. Στη Νέα Πέραμο καίγεται χαμηλή βλάστηση, δεν απειλούνται σπίτια, αλλά πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει συναγερμό για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών και σήμερα.  Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.
Πυρκαγιά σε έκταση με ξερά χόρτα και πουρνάρια στον Άγιο Παντελεήμονα Αναβύσσου, οδήγησε σε κινητοποίηση, για την κατάσβεσή της, 36 πυροσβέστες, με 12 οχήματα και δύο τμήματα πεζοπόρα, με 16 άτομα συνολικά.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών: «Αναλύοντας στατιστικά τις αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας διαπιστώνουμε ότι το 35% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια (κακός υπολογισμός στις καύσεις για καθαρισμούς, βραχυκυκλώματα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξέλεγκτοι χώροι καύσης απορριμμάτων, παραλείψεις η λάθη εκδρομέων κλπ). Ένα μικρότερο ποσοστό περιπτώσεων περίπου 20% οφείλεται σε κακόβουλες ενέργειες και το υπόλοιπο 45% που καταγράφεται σε άγνωστα αιτία κατανέμεται αναλόγως ανάμεσα στην αμέλεια και την πρόθεση. Συνεπώς, εφόσον το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια».

Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ, ΓΓΠΠ
Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος