Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ξεκινά απόψε στην Αθήνα το Οutview Festival


«Από μικρή παρακολουθούσα όλες τις ταινίες του Αλμοδόβαρ. Ταξίδευα στα φεστιβάλ του Βερολίνου και του Λονδίνου που έχουν μαζεμένες τις καλύτερες γκέι ταινίες», εξηγεί η Μαρία Σάιμπερ που είναι μια από τους διοργανωτές του Outview Festival, που ξεκινά σήμερα και διαρκεί έως 13 Μαΐου, στον χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23).
Ο λόγος που η Μαρία Σάιμπερ, έξι χρόνια πριν, αποφάσισε να διοργανώσει το πρώτο Gay & Lesbian Festival στην Αθήνα, ήταν ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε αντίστοιχη ελληνική διοργάνωση.
«Από το να ταξιδεύω προτίμησα να φέρω όλες τις ταινίες στη χώρα μου» διευκρινίζει η κ. Σάιμπερ.
«Μέσα σε πολιτικές τέντες και λόγους των ημερών, το Outview κάνει μια διαφορετική κοινωνικό- πολιτική παρέμβαση με πολλούς καλεσμένους, 70 ταινίες και πάνω από 15 καλλιτέχνες. Δημιουργεί ένα διαδραστικό οπτικοακουστικό περιβάλλον ικανό να μετακινήσει τα πιο στεγανά μυαλά και να ανακουφίσει τα πιο ανήσυχα», γράφει στην πρώτη σελίδα του προγράμματος του Outview Festival.
«Κάθε χρόνο το κοινό του φεστιβάλ μεγαλώνει. Πέρυσι κόπηκαν περίπου πέντε χιλιάδες εισιτήρια», τόνισε η Μ. Σάιμπερ.
«Υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα με μεγαλύτερη ομοφοβία. Το κοινό μας όμως είναι διαφορετικό», δήλωσε και διευκρίνισε πως το φεστιβάλ απευθύνεται σε ένα ευρύτερο σινεφίλ κοινό.
Με τη νέα ταινία του σκηνοθέτη Andrew Haigh που έχει λάβει πάνω από 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ξεκινά σήμερα το φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια ειλικρινή, τρυφερή και αυθεντική ιστορία αγάπης όπου ο σκηνοθέτης εκφράζει το συναίσθημα του φόβου και της ανυπομονησίας με την προοπτική μιας καινούριας σχέσης.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο γνωστός σκηνοθέτης Thom Fitzgerald θα βρεθεί στην Αθήνα για την πρεμιέρα της καινούριας του βραβευμένης ταινίας "Cloudburst".
Από τότε που γύρισε την πρώτη του ταινία το 1997 ο Thom Fitzgerald έχει κερδίσει μεταξύ άλλων βραβεία στην Berlinale, στο Toronto International Film Festival και στο Vancouver International Film Festival.
Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα «100 καλύτερων κινηματογραφιστών του κόσμου» από το Screen International κι αναδειχθεί ένας από τους «10 καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του»από το Hollywood Reporter.
Παράλληλα, σε πρεμιέρα θα προβληθεί η πρώτη γκέι Bollywood ταινία, «Dunno Y... Na Jaane Kyon» που σημαίνει, «Δεν ξέρω γιατί».
Η ταινία χαρακτηρίζεται ως το Brokeback Mountain της Ινδίας και γυρίστηκε όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ανέτρεψε την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.
Ταυτόχρονα, με το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ πραγματοποιείται και η έκθεση «We are in Grisis» .
Στη σύγχρονη Ελλάδα της χρεωκοπίας, της ανεργίας και του ΔΝΤ, δέκα εικαστικοί καλλιτέχνες τοποθετούνται με θετική και αρνητική διάθεση, απέναντι στην πραγματικότητα της χώρας μας.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 3 και 5 ευρώ, ανάλογα με την αίθουσα προβολής, ενώ αναλυτικά παρουσιάζεται το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.outview.gr.