Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων AIDS και ηπατίτιδας


Η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων με τον ιό του AIDS στη χώρα μας δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών παραδέχεται και το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2010 έχει περιγράψει, με δραματικούς τόνους, την αύξηση των κρουσμάτων AIDS και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Ελλάδα.
 Όλη αυτή την περίοδο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, οι κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εξετάσει περισσότερα από 24.000 άτομα, έχουν κάνει 1.180 αιμοληψίες και έχουν εντοπίσει 85 άνδρες και γυναίκες θετικούς στον ιό HIV.
 Όπως σημειώνει το υπουργείο Υγείας, από τις 15 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου χρόνου οι κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ξεκινήσει αιμοληψίες με τη συγκατάθεση των εξεταζόμενων για τη διάγνωση του ιού HIV, της ηπατίτιδας Β και C και της φυματίωσης, με τα πρώτα αποτελέσματα να καταδεικνύουν δραματική αύξηση των συγκεκριμένων νοσημάτων στις ομάδες που εξετάζονται.
 Με την εφαρμογή της υγιειονομικής διάταξης, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, δίνεται πλέον η δυνατότητα για πρώτη φορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη συνεργασία της αστυνομίας, να κάνει υποχρεωτική αιμοληψία σε εργαζόμενους σε παράνομους ή μη οίκους ανοχής ή πιάτσες αγοραίου έρωτα, όπου εκδίδονται και χρήστες ναρκωτικών.

 Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να ελεγχθούν τα περισσότερα άτομα που νομίμως ή παρανόμως εκδίδονται. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το «πρόγραμμα δρόμου» που έχει εφαρμοστεί για μετανάστες και εκδιδόμενα άτομα έχει προσεγγίσει 4.500 καταστήματα και 417 οίκους ανοχής και έχει ενημερώσει μεγάλο αριθμό ατόμων που εμπλέκονται στην πορνεία και δραστηριοποιούνται στους δρόμους.
 Οι ομάδες αυτές προσεγγίζουν τους μετανάστες και τους μοιράζουν φυλλάδια στις γλώσσες τους, αλλά και προφυλακτικά, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν ώστε να προσέχουν την ατομική τους υγιεινή και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.