Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Παραιτήθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός


 Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε σήμερα στη βασίλισσα Βεατρίκη την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνηση μειοψηφίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας με το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.
   «Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε στις 23 Απριλίου 2010 στην Αυτού Μεγαλειότητα την βασίλισσα την παραίτηση όλων των υπουργών και των υφυπουργών με άμεση ισχύ», αναφέρει η ανακοίνωση.
   Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο, όταν ο Γκερτ Βίλντερς εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών, διαρρηγνύοντας τη συμφωνία που συνέδεε το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με την κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Οκτώβριο 2010.
   Στόχος των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος ήταν η συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Γκερτ Βίλντερς για την περικοπή 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά το 2013.
    Ωστόσο, ο Βίλντερς αρνήθηκε να συμφωνήσει με δέσμη μέτρων τα οποία θα περιόριζαν, όπως είπε, την αγοραστική δύναμη των Ολλανδών.