Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση επηρέασε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σαφή επιδείνωση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών στα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, διαπιστώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει βασική πρόκληση.

Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ παραμένει υψηλό και θα συνεχίζει να αυξάνεται, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη σταδιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ για τα κράτη εκείνα που αντιμετωπίζουν πιέσεις από την πλευρά των αγορών, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι καθώς και να λάβουν πρόσθετα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η έκθεση προχωρά σε μια επισκόπηση των εξελίξεων από το Μάιο του 2010, τονίζοντας ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημείωσε επιβράδυνση στα τέλη του 2010 και τις αρχές του 2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ακόμη ότι η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση που διαπιστώθηκε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων επηρέασαν την εφαρμογή του προγράμματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση βασίζεται στις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα που έχει λάβει έκτοτε η Αθήνα. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το έλλειμμα θα κλείσει το 2011 στο 9,5% και το 2012 στο 9,3%.

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.