Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ ξανά να χωριστεί σε "εμείς" και "αυτοί", λέει ο πρόεδρος της Γερμανίας Βουλφ

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει απρόσβλητη από τις πεποιθήσεις που χωρίζουν τους ανθρώπους και τους λαούς σε «εμείς» και «αυτοί» βάσει πολιτισμού, θρησκείας και εθνικότητας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ στη διάρκεια μιας συνόδου για τη θρησκεία στην Πολωνία.

«Μετά την ιστορική εμπειρία της Ευρώπης, δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές τέτοιες πεποιθήσεις, και πολύ περισσότερο (να εκφράζονται) από την εξουσία», είπε ο Βουλφ στην εκδήλωση, κοντά στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία, μιλώντας για το ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη.

Ο Βουλφ μίλησε για το «όνειδος» που οφείλει, όπως είπε, να αισθάνεται ένας Γερμανός ηγέτης που επισκέπτεται την Κρακοβία, η οποία καταστράφηκε από τη Ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να μάθει από το παρελθόν της.

Προειδοποίησε ότι ο φανατισμός σε συνδυασμό με το Χριστιανισμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά δεινά, υπογραμμίζοντας ότι ο εθνικισμός και ο αντισημιτισμός υποκινήθηκαν με ψευδοχριστιανικά επιχειρήματα.

Ο Βουλφ, ο πολιτικός ρόλος του οποίου στη Γερμανία είναι κυρίως εθιμοτυπικός, συμμετείχε στην εκδήλωση από κοινού με τον πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

Ο Κομορόφσκι είπε ότι η πολιτική που βασίζεται σε αξίες έχει μεγαλύτερη αξία μακροπρόθεσμα.

«Σε αυτές τις δύσκολες εποχές για την οικονομία, οι πολιτικοί ηγέτες μπορούν να είναι αυθεντικοί ηγέτες μόνο όταν οι λαοί πείθονται ότι συμμετέχουν στην πολιτική για να τους υπηρετούν, όχι για τα δικά τους συμφέροντα», είπε ο Κομορόφσκι.

Ο Βουλφ πραγματοποιεί από την Πέμπτη διήμερη επίσκεψη στην Πολωνία.