Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μέρκελ σιωπηλή μετά τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου Ρέσλερ περί πτώχευσης της Ελλάδας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ παρέμεινε σιωπηλή όταν ο αντικαγκελάριός της έκανε σήμερα φανερή την αύξηση της έντασης στο Βερολίνο, ζητώντας να κηρύξει πτώχευση η Ελλάδα, αν δεν μπορεί να διευθετήσει τη δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

Οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μέρκελ σχετικά με το κόστος της στήριξης της Ελλάδας κορυφώθηκαν όταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε πως, αν η στήριξη της χώρας δεν φέρει αποτέλεσμα, η ελεγχόμενη πτώχευση μπορεί να είναι καλύτερη για την Ελλάδα.

Ο ηγέτης του άλλου κόμματος του τρικομματικού συνασπισμού της Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, φάνηκε σήμερα να εξετάζει μια άλλη επιλογή: την αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρέσλερ, λέγοντας πως η καγκελάριος περιμένει τα ευρήματα των ελεγκτών που επισκέφθηκαν την Αθήνα για λογαριασμό της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο Ζάιμπερτ δήλωσε πως αυτή είναι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως η Μέρκελ και ο Ρέσλερ έχουν ενιαία άποψη.

Στο παρελθόν, η Μέρκελ είχε αποκλείσει επανειλημμένα το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας ή αποβολής της από την ευρωζώνη.

Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος ηγείται της βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), δήλωσε σήμερα στο Μόναχο πως η πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας είναι "αρωγή σε πνεύμα αλληλεγγύης μαζί με αυστηρή αναδιάρθρωση".

Στη συνέχεια ο Ζεεχόφερ πρόσθεσε: "Στο τέλος, πρέπει κάποιος να θέσει το ερώτημα: τι θα γίνει αν αυτό δεν λειτουργήσει;"

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν μια αποβολή της Ελλάδας αποτελεί επιλογή από νομικής πλευράς, ο Ζεεχόφερ δήλωσε: "Μιλάμε για πολιτική, όχι για νομικά ζητήματα".