Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Τουλάχιστον 4 νεκροί διαδηλωτές κοντά στη Δαμασκό, καθώς ξεκίνησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την ώρα που ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Χάμα

Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε περιοχή της επαρχίας της Δαμασκού ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς ξεκίνησαν σήμερα, πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, οι διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία, την ώρα που ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Χάμα, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


    "Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους στη Ντέιρ αλ Ζορ (ανατολικά), τη Ντεράα (νότια) και την Καμέχλι (βορειοανατολικά) για να υποστηρίξουν τη Χάμα παρά την έντονη ζέστη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Μπενς, στην επαρχία Ιντλέμπ ζητώντας την πτώση του καθεστώτος και για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη Χάμα και τη Ντέιρ αλ Ζορ", δήλωσε από τη μεριά του ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας έκαναν και σήμερα έκκληση, όπως κάθε Παρασκευή, στη σελίδα του Facebook "Συριακή Επανάσταση 2011" για την κινητοποίηση του κόσμο, ενώ απευθυνόμενοι στη διεθνή κοινότητα εξέφρασαν το ερώτημα: "Ο θεός είναι μαζί μας. Εσείς;".

    Εξάλλου η Χάμα, όπου την προηγούμενη Κυριακή εισέβαλε ο στρατός, εξακολουθεί να είναι απομονωμένη, καθώς οι αρχές έχουν διακόψει κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο για να καταπολεμήσουν τις "ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες", στις οποίες αποδίδουν τα βίαια επεισόδια.

    Άρματα μάχης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη για έκτη ημέρα. Οι κάτοικοι της Χάμα δηλώνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από τους 135 που εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του στρατού στην πόλη.

    Χθες Πέμπτη ένας κάτοικος της Χάμα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του στρατού την Τετάρτη", ενώ πρόσθεσε ότι "οι δυνάμεις του στρατού χρησιμοποίησαν χθες (Τετάρτη) οβίδες όλμων διασποράς" και ότι "ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στις ταράτσες των ιδιωτικών νοσοκομείων".