Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μέσα ο «Σόφο»!

Σχέδιο αποδυνάμωσης της Εθνικής βλέπει ο Βασιλακόπουλος


Κανονικά θα συμμετέχει στην προετοιμασία της Εθνικής ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (αν ετέθη ποτέ ζήτημα για το αντίθετο). Αντίθετα, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δεν θέλει να δώσει το παρών, μιας και η εγκατάσταση στην Αγία Πετρούπολη δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα αλλά…..
Με αφορμή αυτά, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στον ελληνικό αθλητισμό ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος έδωσε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Μίλησε για την εθνική που είναι υποχρέωση κι όχι δικαίωμα, για τους αδικαιολογήτως απόντες Διαμαντίδη, Παπαλουκά και Τσαρτσαρή, αλλά και το σχέδιο (!) αποδυνάμωσης της Εθνικής πίσω από τα όσα λέγονται (και πράττονται) από παίκτες. Ενώ ο «σωλήνας» δεν παρέλειψε να ρίξει τα σαφέστατα καρφιά του για παίκτες σημαίες που υπέστειλαν τις… φανέλες μόλις «κόπηκαν»… μηδενικά στα συμβόλαια…!

Αναλυτικά οι δηλώσεις Βασιλακόπουλου:

Αρχικά αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο του στοιχήματος στον αθλητισμό, λέγοντας: "Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι απόψεις μου, που είχαν εκφραστεί ήδη από το 2001. Ο αθλητισμός μέσω του στοιχήματος περνάει στα χέρια του υπόκοσμου και των νεόπλουτων, με έλεγαν τότε ρομαντικό, ότι δεν έχω σχέση με την πραγματικότητα κτλ., αλλά οι απόψεις μου βασιζόταν σε πραγματικά γεγονότα.
Κανείς δεν είχε αντιδράσει τότε και βλέπουμε τώρα ότι οι εισαγγελείς σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν αρχίσει έρευνες και πλέον διαρρέουν όσα γινόταν. Το στοίχημα σε συνδυασμό με την έξαρση του ντόπινγκ καθώς δεν γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι και έχουν βγει νέα σκευάσματα που δεν εντοπίζονται εύκολα, έχουν αλλοιώσει τον αθλητισμό όπως τον γνωρίζαμε.  
Εγώ ποτέ δεν λέω κάτι δημόσια αν δεν έχω στοιχεία και δεν μπορώ να το τεκμηριώσω και ας με λένε υπερβολικό. Η Πολιτεία δείχνει να έχει την επιθυμία να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, όσο και αν έχει γελοιοποιηθεί αυτή η έκφραση τα τελευταία χρόνια. Το ποδόσφαιρο είναι κατευθυνόμενο και αυτό βλέπω ότι θα επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα. Όταν μπαίνει ο τζόγος κάπου, ακολουθεί πάντα ο υπόκοσμος και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο".
"Δυστυχώς τα έχουμε μπλέξει όλα"
Συνεχίζοντας την αναφορά του στο ρόλο του στοιχήματος, τόνισε: "Αλλάζει μορφή πλέον ο αθλητισμός, παλιά κύρια πηγή εσόδων ήταν η τηλεόραση, τώρα είναι το στοίχημα. Πρέπει να κοπεί άμεσα ο τζόγος από το ποδόσφαιρο και γενικότερα από το αθλητικό κίνημα. Δυστυχώς τα έχουμε μπλέξει όλα τώρα και είναι ανάγκη να κοπεί το στοίχημα γιατί χάθηκε η αξιοπιστία του αθλητικού αποτελέσματος και αυτό σημαίνει ότι ζούμε το τέλος του αθλητισμού.
Δεν είναι αθλητισμός αυτός, πρέπει να του αλλάξουν όνομα, να τον λένε αλλιώς. Φοβάμαι πάντως ότι ακόμη και τώρα απλά θα τιμωρηθούν 2-3 άτομα και θα τελειώσει εκεί η ιστορία, έτσι συνήθως γίνεται στην Ελλάδα. Πάλι καλά πάντως που οι εισαγγελείς βρήκαν το θάρρος και την δύναμη να κάνουν έστω και αυτά που έχουν κάνει έως τώρα. Αν δεν φύγει ο τζόγος από τον αθλητισμό, θα είναι το τέλος του".
"Η Εθνική είναι υποχρέωση"
Παράλληλα, Ο Βασιλακόπουλος ήταν καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα, τονίζοντας ότι: "Και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της υπερεμπορευματοποίησης και της νοοτροπίας των 'χορτάτων'. Η Εθνική είναι μια υποχρέωση και είναι απαράδεκτη η νοοτροπία που κυριαρχεί τελευταία. Η Εθνική δεν είναι δικαίωμα.
Οι παίκτες βάζουν πλέον πάνω από όλα το ατομικό τους συμφέρον, βλέπουμε ότι τώρα που πάνε να μειωθούν τα μεγάλα συμβόλαια (που κακώς είχαν δοθεί γιατί αποτελούν κοινωνική πρόκληση) δεν διστάζουν να φεύγουν και από τις ομάδες τους ενώ πριν ήταν «σημαίες» κτλ. Έφυγαν 6-7 παίκτες του Ολυμπιακού, αυτοί ορκίζονταν στη φανέλα, στις ιδέες. Μόλις τους είπαν να μειωθούν οι αποδοχές τους άρχισαν να φεύγουν... Δεν το βρίσκω σωστό να γίνεται αυτό, αν και υπάρχουν μερικοί παίκτες που έχουν προσφέρει πολλά και θα έπρεπε κάποια στιγμή να ξεκουραστούν.
Είναι ένα γεγονός που μας προβληματίζει. Υπάρχουν διαβαθμίσεις ως προς τους αποχωρήσαντες. Κάποιοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην Εθνική ομάδα, όπως ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς ή ο Τσαρτσαρής. Δεν θα έλεγα ότι δικαιούνται να αποχωρήσουν, αλλά δεν μπορώ να τους επιβαρύνω με εκφράσεις βαριές.
Είναι αδικαιολόγητοι εν πολλοίς, αλλά έχουν προσφορά. Τώρα νέοι άνθρωποι σου λένε ότι δεν θέλουν να παίξουν, όπως πέρσι ο Μαυροκεφαλίδης που είχε οικογενειακά προβλήματα, έτσι και φέτος. Σκέφτομαι πλέον μην υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποδυνάμωσης της Εθνική. Το μυαλό μου πάει και εκεί. Είμαι υποχρεωμένος να φτάσω και εκεί".
"Η Εθνική δεν θα βυθιστεί"
Σχετικά με το μέλλον της Εθνικής ομάδας, εμφανίστηκε αισιόδοξος βάσει της παραγωγικής διαδικασίας των τελευταίων χρόνων: "Οι καπετάνιοι μπορεί να φεύγουν, αλλά το σκάφος (δηλαδή το ελληνικό μπάσκετ) δεν βυθίζεται και τα νέα παιδιά θα πάνε καλά... Αν δεν είχαμε αυτές τις ελλείψεις θα ήμασταν σίγουρα στο βάθρο στο Ευρωμπάσκετ που έρχεται. Είμαι αισιόδοξος για την Εθνική αλλά θα μπορέσω να τοποθετηθώ καλύτερα μετά τις 18 του μηνός. Η Εθνική δεν θα βυθιστεί".
Όσον αφορά το σχέδιο της Μεσογειακής Λίγκας, απάντησε: "Συνεχίζει να υπάρχει, απλά τα γεγονότα που συμβαίνουν είναι λογικό να τρενάρουν την υπόθεση. Δεν έχω εγκαταλείψει τις σκέψεις, απλά πρέπει να έρθει τη κατάλληλη στιγμή". 
Σχετικά με τις σχέσεις της ΕΟΚ με τον ΕΣΑΚΕ είπε πως: "Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιθέσεις και αντίθετες απόψεις αλλά δεν είμαστε σε πόλεμο, δεν έχουμε βγάλει τα πολυβόλα. Είμαστε σε επαφή, συζητάμε και έχω καταθέσει αρκετές προτάσεις στον ΕΣΑΚΕ και στην Πολιτεία για το μπάσκετ, θα δούμε τι θα γίνει".

ρεπορτάζ: SOUTH ALCHEMIST