Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την ευρωζώνη

Την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των δημοσίων οικονομικών της χώρας σε βιώσιμη τροχιά, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Αναλυτικότερα, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη, η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, η συνολική πρόοδος είναι πιο "περίπλοκη", λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και το πολιτικό σκηνικό.


    Η Επιτροπή υπογραμμίζει ακόμη ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις στα δημόσια ελλείμματα και θα ενεργοποιήσει την "κριτική μάζα" των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των προοπτικών ανάπτυξης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

    Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες δύο χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, η Επιτροπή αναφέρει ότι αυτό της Πορτογαλίας είναι πρόσφατο και ως εκ τούτου πρόωρο να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ισχυρή πολιτική συναίνεση που υπάρχει γύρω από το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την κατάλληλη βάση για την εφαρμογή του. 

    Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, επισημαίνεται ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, κυρίως στην επανακεφαλοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα καθώς και στη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ιρλανδία βελτίωσε αισθητά την ανταγωνιστικότητα της με τις μισθολογικές προσαρμογές στις οποίες προχώρησε.