Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ιταλία: Ένα πλοίο του ΝΑΤΟ αναζητεί επί πέντε ημέρες λιμάνι που θα δεχθεί 100 πρόσφυγες από τη Λιβύη

Ένα ισπανικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο διέσωσε περίπου 100 πρόσφυγες που προέρχονταν από τη Λιβύη, παραδέρνει επί πέντε ημέρες στη Μεσόγειο αναζητώντας ένα λιμάνι το οποίο θα δεχθεί να του επιτρέψει να ελλιμενιστεί, όπως δήλωσαν σήμερα διαφορετικές πηγές.

    Το πλοίο συμμετείχε στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ όταν εντόπισε περίπου 100 μίλια ανοιχτά των ακτών της χώρας ένα μικρό σκάφος το οποίο μετέφερε "περίπου 105 πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Τέιλορ, εκπρόσωπος της ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ με έδρα τη Νάπολη.


    Το ΝΑΤΟ τότε ξεκίνησε μία επιχείρηση "έρευνας και διάσωσης", την οποία έφεραν σε πέρας η Ιταλία και η Μάλτα, οι δύο χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στις λιβυκές ακτές.

    Όμως η Ρώμη ενημέρωσε ότι το σκάφος βρέθηκε πολύ μακριά από τις ακτές της και ότι το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο νησί Λαμπεντούζα είναι υπερπλήρες. Οι αρχές της Βαλέτας επίσης αρνήθηκαν να δεχθούν τους πρόσφυγες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Μιφσούντ Μπονίτσι δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα του δέχεται να υποδεχθεί τρεις πρόσφυγες οι οποίοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, όμως επεσήμανε ότι οι υπόλοιποι δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μάλτας καθώς εντοπίστηκαν 141 μίλια μακριά από το νησί.

    "Το πρόβλημα ανήκει στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, σίγουρα όχι στη δική μας, και πρέπει να το λύσουν εκείνοι", υπογράμμισε ο Μπονίτσι.

    Από τότε η ισπανική φρεγάτα Almirante Juan de Borbon παραδέρνει στα νερά της Μεσογείου περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την τύχη των προσφύγων.

    Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa οι πρόσφυγες προέρχονται από την Τυνησία, τη Λιβύη και τη Γκάνα, ενώ ανάμεσά του βρίσκονται 17 γυναίκες, οι τέσσερις από τις οποίες είναι έγκυες, και οκτώ παιδιά