Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για τους λάτρεις της ελεύθερης κατάδυσης


Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για τους λάτρεις της ελεύθερης κατάδυσης κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα ελληνικά. Πρόκειται για το γνωστό στους αθλητές ελεύθερης κατάδυσης και υποβρύχιους κυνηγούς «Manual of Free Diving», γραμμένο από τον Umberto Pelizzari, τον Ιταλό παγκόσμιο πρωταθλητή, ιδρυτή της Apnea Academy- με 17 παγκόσμια ρεκόρ- και μαθητή του Jacque Mayol (έναν από τους δύο ήρωες της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο»), και το Stefano Tovaglieri, έμπειρο προπονητή και εκπαιδευτή Ελεύθερης και Αυτόνομης Κατάδυσης.
   Το «Εγχειρίδιο Ελεύθερης Κατάδυσης», όπως είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης (εκδ. ΑΡΝΕΑ) είναι ένα ολοκληρωμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο 400 σελίδων που περιέχει ολόκληρη τη θεωρία και την πρακτική της ελεύθερης κατάδυσης και των αγωνισμάτων της άπνοιας.
   Το βιβλίο επιμελήθηκε για την ελληνική γλώσσα ο Γιώργος Σακκάς, διδάσκων του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της εθνικής ομάδας ελεύθερης κατάδυσης από το 2010.
   Ο Γιώργος Σακκάς είναι πρωταθλητής Ελλάδος σε αγωνίσματα θάλασσας και πισίνας, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης Apnea Academy και μαθητής του συγγραφέα του βιβλίου Umberto Pelizzari.

   Η ελεύθερη κατάδυση, όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι ένα άθλημα στο οποίο οι αθλητές/δύτες καταδύονται όσο πιο βαθειά μπορούν με μια μόνο ανάσα και επιστρέφουν στην επιφάνεια χωρίς εξωτερική βοήθεια.
   Πρόκειται για μία πανάρχαια δραστηριότηταμ σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα στον ελλαδικό χώρο από τη μινωική εποχή. Στη μοντέρνα εποχή, η πρώτη συγκλονιστική επίδοση καταγράφηκε το 1913 με την εξωπραγματική ιστορία του Γεωργίου Χατζή του Στάθη, του γνωστού και ως Χατζηστάθη.
   Ο σφουγγαράς από τη Σύμη καταδύθηκε χωρίς εξοπλισμό στα 76 μέτρα, με χρόνο βουτιάς περίπου στα 3 λεπτά, για να βρει την άγκυρα του ιταλικού πλοίου Regina Margherita, και αναδύθηκε τραβώντας το σχοινί με τα χέρια του.
   Ο πρώτος λοιπόν ελεύθερος δύτης της σύγχρονης ιστορίας ήταν Έλληνας και ότι το ρεκόρ του κράτησε για 76 ολόκληρα χρόνια, όσα και τα μέτρα που καταδύθηκε!
   «Έχουμε μια φοβερή κληρονομιά, η οποία μάλιστα δεν συνεχίζεται μόνο με τους σημερινούς Έλληνες ελεύθερους δύτες που βουτούν σε 'τριψήφια' βάθη αλλά και με τους υποβρύχιους κυνηγούς που καταδύονται κάτω από τα 30 μέτρα για το … χόμπι και το μεζέ» σημειώνει ο κ. Σακκάς.
   Το «Εγχειρίδιο Ελεύθερης Κατάδυσης» είναι ένα βιβλίο που, όπως εξηγεί, δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη ελεύθερου δύτη ή υποβρύχιου κυνηγού που αναζητά τρόπους να βελτιώσει την τεχνική του για σωστή αναπνοή και χαλάρωση, να βελτιώσει τις επιδόσεις και το κολυμβητικό του στιλ στην επιφάνεια και κάτω από το νερό- πάντα με γνώμονα την ασφάλεια- και να κατανοήσει τη θεωρία πίσω από κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα του κατά την κατάδυση.
   Στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άπνοιας, που διεξήχθη στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ελεύθερης Κατάδυσης και Άπνοιας, ο Γιώργος Σακκάς κατετάγη πρώτος στο αγώνισμα της στατικής άπνοιας, με επίδοση 6 λεπτά και 2 δεύτερα, ενώ έλαβε το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της δυναμικής άπνοιας χωρίς πέδιλα (μακροβούτι χωρίς πέδιλα), με επίδοση 127 μέτρα.
   Μ' αυτές τις επιδόσεις εξασφάλιση, μάλιστα, και φέτος τη συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδος, που θα αγωνιστεί στο ομαδικό παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης, που θα γίνει στη Νίκαια της Γαλλίας, από 9-16 Σεπτεμβρίου.