Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"Θεωρητικά εφικτή" χαρακτηρίζει το Βερολίνο την επαναγορά ομολόγων μέσω του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης

Η γερμανική κυβέρνηση δέχεται ως "θεωρητικά εφικτή" την επαναγορά ομολόγων μιας χώρας με στήριξη του προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης EFSF. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους ανέφερε ότι ήδη σήμερα είναι θεωρητικά εφικτό ένα κράτος να επαναγοράσει ομόλογα με κεφάλαια του προσωρινού Μηχανισμού EFSF και να μειώσει έτσι το ύψος του χρέους του. Είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται ρητά στο "εργαλείο" της επαναγοράς ομολόγων με στήριξη του EFSF, έστω και αν την τοποθετεί στη σφαίρα του "θεωρητικώς" εφικτού.


    Αναφερόμενος σε πρόταση άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έκανε ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ με χθεσινό άρθρο του στην εδημ.. 'FAZ' και σημερινές δηλώσεις του στη 'Bild' ο κ. Κότχαους είπε ότι «η πρόταση Μπλέσινγκ είναι μία από πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες εξετάζονται». 

    Σχετικά και με τη συζήτηση που διεξήχθη στο τελευταίο Eurogroup ο κ. Κότχαους είπε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών είχαν μια συζήτηση χωρίς παρωπίδες». Μία ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης σε επίπεδο υφυπουργών και εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται αυτό το διάστημα όλες τις εκδοχές και θα υποβάλλει τις προτάσεις στους υπουργούς της Ευρωζώνης. Επί τη βάσει αυτών των προτάσεων θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης ο εκπρόσωπος προσδιόρισε για τον Σεπτέμβριο.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, σημείωσε ο κ. Κότχαους Στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι δεδομένη η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, παραπέμποντας στη σχετική απόφαση των υπ. Οικονομικών του τελευταίου Eurogroup. Η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα είναι πέραν αυτού του σημείου, διευκρίνισε. 

    Ταυτόχρονα, μετά και τις τελευταίες υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών προειδοποίησε ότι δεν θα επιτραπεί στους οίκους αξιολόγησης να επιβάλλουν "απαγόρευση σκέψης". 


πηγή: ΑΠΕ