Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2012 θα θέσει σε δοκιμασία την προσφορά, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

 Θα επιταχυνθεί του χρόνου ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, εντείνοντας τις πιέσεις στη δυνατότητα προσφοράς του μαύρου χρυσού, όπως εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), σε αντίθεση με την πιο συντηρητική αντίστοιχη πρόβλεψη τού ΟΠΕΚ.

    Στην πρώτη εκτίμηση για το 2012, που διατυπώνει σε μηνιαία έκθεσή της, η Υπηρεσία που συμβουλεύει για θέματα ενεργειακής πολιτικής τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, προβλέπει ότι η χρήση πετρελαίου θα αυξηθεί του χρόνου κατά 1,47 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και θα ανέλθει στα 91 εκατομμύρια βαρέλια. Οι εκτιμήσεις της, για την αύξηση της ζήτησης φέτος, κάνουν λόγο για επιπλέον 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.


    Οι εκτιμήσεις της IEA είναι πιο συγκρατημένες από τις αντίστοιχες της Energy Information Administration, της στατιστικής υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Η τελευταία προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί του χρόνου κατά 1,58 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αντιθέτως, ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η ζήτηση θα αυξηθεί το 2012 με βραδύτερους ρυθμούς από αυτούς για τους οποίους κάνει λόγο η IEA, λόγω της εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας και τής όλο και μεγαλύτερης μείωσης της ζήτησης στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία, το σύνολο της αύξησης της ζήτησης το 2012 θα προέρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Ακόμη κι αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι λίγο βραδύτεροι των φετινών, στην Κίνα θα αντιστοιχεί το 30% της αύξησης της ζήτησης του χρόνου.

    Ωστόσο, εκτιμάται στην έκθεση, ότι η παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα δοκιμαστεί έντονα, μέχρις ότου ανακάμψει η παραγωγή της Λιβύης από τις επιπτώσεις του εμφυλίου στην αφρικανική χώρα και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τα τέλη του 2012.

    Η Υπηρεσία εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία τέθηκε επικεφαλής της σιωπηρής αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ τον Ιούνιο -την τοποθετεί σε επιπλέον 850.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το Μάιο-, παρ’ ότι επισήμως το καρτέλ διατήρησε αμετάβλητες τις ποσοστώσεις. Επισημαίνει, όμως, ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας -που εκτιμάται ότι ανήλθε τον προηγούμενο μήνα σε 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα- μπορεί να απορροφηθεί εν μέρει από τις εγχώριες απαιτήσεις για ηλεκτροπαραγωγή, που αναμένεται να αγγίξουν επίπεδα-ρεκόρ φέτος.

    Τέλος, η Υπηρεσία υπεραμύνθηκε της απόφασής της να ωθήσει τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ να αντλήσουν από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου τους για να καλύψουν την απουσία λιβυκού αργού. Μιλώντας στην τηλεόραση του «Ρόιτερ», ο επικεφαλής του τμήματος Βιομηχανία Πετρελαίου και Αγορές στην IEA, Ντέιβιντ Φάιφ, τόνισε ότι «στόχος της άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα ήταν να αυξηθεί η ρευστότητα και να ενισχυθεί η ευελιξία της αγοράς πετρελαίου. Νομίζω ότι τον πετύχαμε». 

    Η IEA αναθεώρησε, επίσης, ελαφρώς προς τα άνω -κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα - την εκτίμησή της για την παγκόσμια ζήτηση φέτος, που αναμένεται να αγγίξει τα 89,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (αύξηση 1,4% σε σχέση με το 2010, αν επιβεβαιωθεί).

    Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της IEA για το 2012 δεν απέσπασαν, ωστόσο, την προσοχή των επενδυτών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου από τις ανησυχίες για την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη. 

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αργού, τύπου μπρεντ, υποχωρούσε το απόγευμα κατά 6 σεντς σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο», με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 117,69 δολάρια. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 116,71 δολάρια στο βαρέλι.

    Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού, έχανε 49 σεντς σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο» και διαμορφωνόταν στα 96,80 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 96,53 δολάρια.


πηγή: ΑΠΕ