Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Έκαναν το "ώπα!" τρόπο ζωής και το "ταξίδεψαν" ως την Αμερική


Επισκέφθηκαν γραφικά ελληνικά χωριά, όπου γνώρισαν από «πρώτο χέρι» την ελληνική φιλοξενία, χόρεψαν στην ίδια παραλία, που ο «Ζορμπάς» Άντονι Κουίν ξεδίπλωσε με περισσή χάρη το ταλέντο του στο συρτάκι, κι ένιωσαν τα βάρη της ζωής να «γλιστρούν» από τους ώμους τους. Ξύπνησαν το χάραμα μόνο για να δουν τους ψαράδες να επιστρέφουν στη στεριά με γεμάτα τα δίχτυα, περπάτησαν στα βήματα του μινωικού πολιτισμού, μοιράστηκαν το γέλιο, το τραγούδι και τη χαρά σε γάμους και γιορτές, με ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Κι αίφνης, σε μια ανύποπτη στιγμή, η μέθη της χαράς έφερε στα χείλη τους το «ώπα», αυτό το επιφώνημα ενθουσιασμού του Έλληνα, που συνοδεύει στιγμές ξεγνοιασιάς και γλεντιού, κι αμέσως βρήκαν την απάντηση που ζητούσαν στο νόημα της ζωής.

Ο Ελληνοαμερικανός Άλεξ Παττακός, που κατάγεται από την Κρήτη, και η σύντροφός του Ιλέιν Ντάντον ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια το μακρινό ταξίδι από τη Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, για την Ελλάδα με έναν και μόνο στόχο: να δώσουν τη δική τους απάντηση σε ένα ερώτημα που έθεσαν, από την αρχαιότητα ήδη, φιλόσοφοι όπως ο Ηράκλειτος, ο Ιπποκράτης, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κι ο Αριστοτέλης: Πώς μπορούμε να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή;


«Η απάντηση ήρθε σε μια στιγμή (μια "ώπα"-στιγμή, όπως την ονομάσαμε αργότερα) καθώς χορεύαμε σε μια ταβέρνα με τον ιδιοκτήτη, μέλη της οικογένειάς μας στην Ελλάδα, φίλους, αλλά και αγνώστους. Αισθανθήκαμε κάτι που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε και θέλαμε να ‘αιχμαλωτίσουμε’, όχι μόνο τη στιγμή, αλλά και τη βαθύτερη έννοια αυτής της εμπειρίας» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας του βιβλίου “Prisoners of Our Thoughts” που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά (Φυλακισμένοι στις σκέψεις μας, εκδ. Κυριακίδη).

Ο Άλεξ Παττακός και η σύντροφός του (συγγραφέας του βιβλίου “The Seeds of Innovation” που γνωρίζει επίσης διεθνή επιτυχία) «έκλεισαν» όλη τη σοφία της εμπειρίας που αποκόμισαν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα στα τρία γράμματα της αγγλικής μεταγραφής του ΩΠΑ/ΟΡΑ (τo O για το Others/Άλλοι, το P για το Purpose/Σκοπός και το A για το Attitude/Στάση, νοοτροπία) και θέλησαν να μοιραστούν την ξεχωριστή αυτή εμπειρία που οι ίδιοι έκαναν τρόπο ζωής με όλους όσοι αναζητούν τη θετική σκέψη ως διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας.

«Το OPA είναι πολύ περισσότερο από μια λέξη. Είναι τρόπος ζωής και εργασίας» εξηγούν ο Άλεξ και η Ιλέιν, οι οποίοι βάφτισαν την εμπειρία τους αυτή "The OPA! Way" και θέλησαν να την «ταξιδέψουν» απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Για το σκοπό αυτό δημιούργησαν το δικό τους διαδικτυακό χωριό (The OPA! village) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theopaway.com, «κάτοικοι» του οποίου μπορούν να γίνουν όλοι όσοι θέλουν να «περπατήσουν» στα μονοπάτια της δικής τους φιλοσοφίας και σκέψης. Πρόσφατα, το “OPA! Way” απέκτησε και τη δική του στέγη, ένα σύγχρονο κέντρο, στη Σάντα Φε.

"Το Ο σημαίνει “Connect Meaningfully with Others”, να συνδέεσαι, δηλαδή, με νόημα με τους άλλους, το P παραπέμπει στο “Engage with Deeper Purpose” (να ασχολείσαι με κάτι με έναν βαθύτερο στόχο/σκοπό) και το A στο “Embrace Life with Attitude” (Άδραξε τη ζωή!). Όλες αυτές οι αρχές είναι βαθιά ριζωμένες στην ελληνική παράδοση και είναι εμφανώς αποτυπωμένες και στη ζωή της ελληνικής υπαίθρου" υπογραμμίζει ο κ. Παττακός.

«Οι περισσότεροι προσπαθούν να οικοδομήσουν ισχυρότερες σχέσεις με την οικογένεια, τους συναδέλφους, τους πελάτες τους ή τα άλλα μέλη της κοινωνίας. Η δική μας έρευνα επικεντρώθηκε στη διασύνδεση της ζωής στα παραδοσιακά ελληνικά χωριά. Τα μαθήματα που πήραμε μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις κοινωνίες και μας δείχνουν πώς μπορούμε να επικοινωνούμε και να χτίζουμε αυθεντικές σχέσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωής. Το επίκεντρο της ζωής στο χωριό είναι το συλλογικό ‘εμείς’» συμπληρώνει.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τις ελληνικές αρετές» τονίζει ο Ελληνοαμερικανός «σύγχρονος φιλόσοφος», όπως τον αποκαλούν, ο οποίος στις αρετές αυτές έχει βρει τον οδηγό για μια «καλή ζωή», όπως λέει, "μια ζωή ολοκληρωμένη, με νόημα".

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βιώσουν τον ‘Ζορμπά μέσα τους’» σημειώνει και μας παροτρύνει να «αγκαλιάσουμε» τη ζωή-«τα πάνω και τα κάτω της, τις λύπες και τις χαρές της»- με ζέση, ενθουσιασμό και χάρη.

Εξηγεί, ωστόσο, ότι στόχος του όλου εγχειρήματος δεν είναι η προσέγγιση της ευτυχίας μέσω απλά της λεγόμενης «θετικής ψυχολογίας», αλλά να ανακαλύψουν οι άνθρωποι ότι υπάρχει νόημα σε κάθε ψήγμα της ζωής, ακόμη και στις όχι και τόσο καλές στιγμές… «Στο σύνολό του, το OPA ανοίγει ένα μονοπάτι σε αναρίθμητες δυνατότητες ζωής και εργασίας, με νόημα» υπογραμμίζει ο κ. Παττακός ή «Dr Meaning» (κύριος νόημα), όπως τον αποκαλούν γνωστοί και φίλοι.

«Το ‘OPA! Way’ έχει καταστεί μια αποστολή για εμάς και για τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, έχει χιλιάδες οπαδούς ανά τον κόσμο, με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, διαφορετικές κουλτούρες, θρησκευτικά ή άλλα πιστεύω» δηλώνει στο ΑΜΠΕ.

Όσο για την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τους Έλληνες αλλά και άλλους λαούς στον πλανήτη, ο Άλεξ Παττακός θεωρεί πως η κρίση είναι πρωτίστως «κρίση νοήματος».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση ζωής, όπως λέει, θεωρεί πως με βαθιά ριζωμένες τις παραπάνω αρχές και αρετές μέσα τους, θα καταφέρουν "να ημερέψουν τη φουρτουνιασμένη 'θάλασσα' και να οδηγήσουν το 'καράβι' με ασφάλεια στη στεριά".

Τους καλεί, μάλιστα, να ακολουθήσουν τη φιλοσοφία του “OPA! Way”, που, όπως λέει, είναι «ένα μονοπάτι για μια εκ νέου ανακάλυψη της ελληνικής ψυχής, η επανασύσταση μιας πυξίδας που θα οδηγήσει- ως άλλος μίτος της Αριάδνης- τους Έλληνες και την πατρίδα μας στις βασικές αξίες και αρετές που έχουν πραγματική ουσία και που αποτελούν την ίδια την ουσία του ελληνικού DNA».

Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμη και μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα, θα μπορέσει όχι μόνο να βγει νικήτρια, αλλά και να προχωρήσει μπροστά "προς έναν δεύτερο 'χρυσό αιώνα' "!