Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Το Βερολίνο κλιμακώνει την πίεση στην Αθήνα. Προειδοποιήσεις Σόιμπλε και για το δεύτερο πακέτο στήριξης


Αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν σε θετική αποτίμηση από την τρόικα όχι μόνον δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη - έκτη - δόση, αλλά τίθεται εν αμφιβόλλω και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το Βερολίνο κλιμάκωσε τις πιέσεις προς την Αθήνα, μια ημέρα μετά τις σχετικά ήπιες συστάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να απορροφήσει τα κονδύλια των ευρωπαϊκών ταμείων .


    "Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή", εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε από το βήμα της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής (Μπούντεσταγκ). Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τη γερμανική αλληλεγγύη, αλλά η χώρα, όπως είπε, πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, για να υπάρξει θετική αξιολόγηση των ελεγκτών της τρόικας. Για τη σοβαρότητα της κατάστασης παρέπεμψε στην εσπευσμένη αποχώρηση των ελεγκτών ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ από την Αθήνα πριν από μία περίπου εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή εισπράχτηκε πολύ αρνητικά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία. "Η Ελλάδα θα πάρει βοήθεια, μόνον εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της", είπε και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας σήμερα στη βουλή.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε ένα ακόμα βήμα χτυπώντας "καμπανάκι" και για τη βοήθεια μέχρι το 2014. "Ενδέχεται να υπάρξουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες και για το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα", είπε στο Μπούντεσταγκ ο κ. Σόιμπλε. Χαρακτήρισε μάλιστα "πρόωρη" τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο, στο βαθμό που δεν είναι κάν σαφές, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρώτο πακέτο στήριξης.

    Η θετική αποτίμηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ουσιαστική και τυπική προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των πιστώσεων. Τώρα όμως χρησιμοποιείται και πολιτικά ως μέσο πίεσης για την εκπλήρωση από την Αθήνα των ανειλημμένων δεσμεύσεων και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

    Η κλιμάκωση των πιέσεων από το Βερολίνο ήρθε και με συνέντευξη του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό ραδιόφωνο 'Deutschlandfunk‚. "Είναι στο χέρι της Ελλάδας, να τηρήσει τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για την συμμετοχή σε ένα κοινό νόμισμα", είπε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις".

    Επιφανή στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου χρησιμοποιούν δραστικότερες διατυπώσεις από εκείνες του 'ευρωπαϊστή' Σόιμπλε.

    "Η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά σε σημείο καμπής", εκτίμησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε. "Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να υποθηκεύει το μέλλον της, επειδή μία χώρα παραβιάζει ισχύουσες συνθήκες" ... "όποιος δεν τηρεί τους κανόνες παιχνιδιού τίθεται εν ανάγκη και εκτός παιδιάς", είπε ο κ. Μπρίντερλε, ευθυγραμμιζόμενος με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.

    Για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πάντως θέμα εξόδου από το ευρώ δεν τίθεται, παραμένει ταμπού. Στις αρχές της εβδομάδας διαβεβαίωνε τους βουλευτές του κόμματός της ότι, όσο είναι η ίδια καγκελάριος, δεν θα υπάρξει μεμονωμένη αποχώρηση χώρας από το ευρώ.