Η Κίνα έχει 146 δισεκατομμυριούχους σε δολάρια, δηλαδή κατά 14% περισσότερους από πέρυσι, και έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετικό κατάλογο που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικάνικο περιοδικό Forbes για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.
"Αν και τα χρηματιστήρια πέφτουν, ο πλούτος των πιο ευκατάστατων ανθρώπων στην Κίνα αυξάνεται", σχολιάζει ο Ράσελ Φλάνερι, επικεφαλής του γραφείου του Forbes στη Σανγκάη.
Παρόμοιο κατάλογο δημοσίευσε χθες και ο κινεζικός όμιλος Hurun, ο οποίος διαθέτει πολυτελή περιοδικά και ένα ινστιτούτο ερευνών, διαπιστώνοντας επίσης ότι παρά την οικονομική κρίση η Κίνα συνεχίζει "να παράγει" δισεκατομμυριούχους με αυξημένο ρυθμό.
Σύμφωνα με το Hurun, οι δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα αυξήθηκαν φέτος σε 271 από 189 που ήταν πέρυσι.
Οι πλούσιοι στην Κίνα θέλουν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση του πλούτου τους, προσθέτει το Forbes, το οποίο αντανακλά τους φόβους τους για μια επίσημη έρευνα εναντίον τους, καθώς βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και μετά την κατάληξη αρκετών δισεκατομμυριούχων στη φυλακή.
Περισσότεροι από αυτούς που απέκτησαν πρόσφατα τις περιουσίες τους ζήτησαν φέτος σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια να μην ενταχθούν στον κατάλογο του Forbes με τους πλούσιους στην Κίνα, προσέθεσε ο Φλάνερι.
"Υπάρχουν πολλές ανησυχίες στην Κίνα για το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών", σημείωσε.
Το Forbes και ο Hurun τοποθετούν και οι δύο επικεφαλής στον κατάλογό τους με τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους τον Λιανγκ Ουεντζέν, συνιδρυτή της εταιρείας Sany, η οποία εξειδικεύεται σε βαριά μηχανήματα οικοδομής, με περιουσία 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό και 11 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με τον κινεζικό όμιλο.
Στον κατάλογο του Forbes στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο συνιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Baidu, Ρόμπιν Λι, με περιουσία 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με κατάταξη που είχε δημοσιεύσει το Forbes το Μάρτιο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο (413), αλλά έχουν πλέον μόνον το 33% των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, έναντι του 40% πέρυσι και του 50% πριν από δέκα χρόνια.