Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Όμορφες-άνεργες και παγκόσμιες πρωταθλήτριες.


Είναι παγκόσμιες πρωταθλήτριες στο πόλο. Ο Γιαννιώτης ήταν με ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο στο στήθος. Η Λυμπερτά με ένα χάλκινο. Ποιο είναι το αστείο λοιπόν; Αυτά τα παιδιά που μας έκαναν όλους υπερήφανους δε ζητούν μπόνους, ούτε έξτρα λεφτά. Ζητούν δουλειά, να έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο και το ρεύμα όπως είπε η αρχηγός της ομάδας πόλο Κική Λιόση. Να έχουν πισίνα να προπονούνται ζήτησε η Μαριάννα Λυμπερτά, τρίτη στα 10.000 μέτρα. Ο Γιαννιώτης στάθηκε στα πολλά που μας έδωσαν και στο τίποτα που τους είχαν προσφέρει…

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στην αίθουσα τύπου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», η ελληνική αποστολή που συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξήχθη στη Σαγκάη....  


Κική Λιόση: «Πρέπει να προκριθούμε στο προολυμπιακό τουρνουά και μετά ακολουθούν οι Ολυμπιακοί. Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί, πρέπει να κάνουμε κόπους και θυσίες και για αυτό σας θέλουμε δίπλα μας και σας χρειαζόμαστε δίπλα μας. Έχουμε προβλήματα όχι μόνο οικονομικής φύσης, αλλά ξεχωριστά η καθεμία από εμάς, έχει τα δικά της προβλήματα. Οι περισσότερες από τις κοπέλες αυτή τη στιγμή δεν έχουν δουλειά, αφού περιμένουν από το 2005 να διοριστούν και τις πάνε από χρόνο σε χρόνο».

Και συνέχισε: «Η Αγγελική Γερόλυμου έχει πάρει έξι μήνες άδεια άνευ αποδοχών για να μπορεί να είναι με την εθνική και συντηρείται μόνο με τα λεφτά της ομάδας, που δεν είναι τρελά λεφτά. Παίρνουμε όσα και ένας δημόσιος υπάλληλος. Επίσης, πολλά κορίτσια ήταν απλήρωτα όλο το χρόνο από τις ομάδες τους. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στα σωματεία, γιατί τα σωματεία δίνουν τους αθλητές στην εθνική ομάδα. Αν δεν υπήρχαν τα σωματεία, δεν θα υπήρχε τίποτα και κατ’ επέκταση, δεν θα υπήρχε εθνική, για αυτό πρέπει να ενδιαφερθούμε όλοι. Πολλά κορίτσια δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιο τους, τους λογαριασμούς τους. Έλεγα στη Λυμπερτά τις προάλλες ότι είναι ήρωας, δεν το πιστεύω αυτό που κάνει, με τα προβλήματα που μου έλεγε ότι έχει. Σας χρειαζόμαστε κάθε στιγμή, γιατί ξέρουμε πως και για εσάς δεν θα ήταν άσχημο να σηκώσουμε ξανά την ελληνική σημαία ψηλά, να γεμίσουμε με υπερηφάνεια όλους εσάς και να σηκώσουμε πάλι ψηλά την Ελλάδα».

Με αφορμή τις επιτυχίες στη Σαγκάη, απρόσμενες βάσει της διαλυμένης εικόνας του ελληνικού αθλητισμού, ο κ.Διαθεσόπουλος ζήτησε από την Πολιτεία να ενδιαφερθεί για τον αθλητισμό.

"Ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να βγάλουμε μιζέρια και κακομοιριά, αλλά είναι ταυτόχρονα μία ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες. Και η αλήθεια είναι ότι τον αθλητισμό τον είχε πάρει το... ποτάμι πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, από το 2008. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των κινήτρων. Από τον εξορθολογισμό για τον οποίο μιλούσαμε όλοι τότε, πήγαμε στο μηδενισμό. Ο ελληνικός αθλητισμός αιμορραγεί, σε λίγο δεν θα έχουμε παιδιά. Είναι δυνατόν να παίρνει μία παίκτρια (σ.σ. Γερόλυμου) επτά μήνες άδεια άνευ αποδοχών για να παίξει στην εθνική ομάδα; Γιατί να πληρώνει κάποιος για να υπηρετεί την πατρίδα; Ταυτόχρονα, πρέπει να στηριχθούν και τα σωματεία, που αποτελούν το κύτταρο του αθλητισμού", είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Η Μαριάννα Λυμπερτά αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα κολυμβητήρια που προπονούνται οι αθλητές που έχουν συμπεριληφθεί στα κλιμάκια. Η "χάλκινη" παγκόσμια πρωταθλήτρια ευχήθηκε "να έχω του χρόνου κολυμβητήριο να κολυμπάω, γιατί ακούω ότι το Ζάππειο θα κλείσει".

Ο Σπύρος Γιαννιώτης εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι δεν βλέπει πια μικρά παιδιά να έρχονται στις πισίνες, ενώ ο Γιάννης Δρυμωνάκος ζήτησε να διευθετηθεί το θέμα του διορισμού του. Το θέμα έχει "παγώσει" εξαιτίας του διετή αποκλεισμού του για χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ ο αθλητής έχει αθωωθεί ποινικά.

Τα παράπονα άκουσε με υπομονή ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα στην ελληνική ομάδα την Τρίτη (3/8) στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.

"Τα παράπονα των αθλητών τα συμμερίζομαι και τα κατανοώ. Έχω διαφωνήσει με το θέμα των αδειών, έχω παλέψει να αλλάξω το νόμο για τα προνόμια. Θα ήθελα, δημοσίως τουλάχιστον, να λέτε όλη την αλήθεια, όχι τη μισή. Υπάρχουν και ενισχύσεις και πριμ για τους αθλητές, τα οποία συμφωνώ ότι πρέπει να αυξηθούν. Ο νόμος είναι ισοπεδωτικός και πρέπει να αλλάξει και γι΄ αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει διάλογο με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Είναι εύκολο να "πυροβολούμε" την Πολιτεία, η οποία όμως δεν είναι απούσα και στηρίζει, μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, τον ελληνικό αθλητισμό".

ρεπορτάζ: SOUTH ALCHEMIST