Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Στα άκρα οι σχέσεις κυβέρνησης και ταξιτζήδων. Σοβαρό πρόβλημα στον τουρισμό από τις "κίτρινες" κινητοποιήσεις

 Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες ταξί, με τους τελευταίους να προχωρούν σε ενέργειες, όπως αποκλεισμοί εθνικών οδών, λιμανιών και αεροδρομίων, επιφέροντας ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να "σηκώνει το γάντι" και να προχωρεί στην πιστή εφαρμογή του νόμου, σε ό,τι αφορά την παρακώλυση συγκοινωνιών, προκειμένου να προασπίσει, όπως τονίζει, το δημόσιο συμφέρον και την ομαλή διακίνηση οχημάτων και επιβατών.


    Μόλις ένα 24ωρο πριν από την ενημέρωση που θα κάνει ο Γιάννης Ραγκούσης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής (όπου έχει κληθεί για εξηγήσεις, ύστερα από αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ) τα πράγματα φαίνεται να οδηγούνται στα άκρα, καθώς κι οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες στις θέσεις τους, με μεγάλους ζημιωμένους τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα κάνουν την ίδια στιγμή το γύρο του κόσμου.

    Οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν σήμερα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και - απ΄ ότι διαφαίνεται - η Ομοσπονδία είτε αδυνατεί να ελέγξει τις κινήσεις των κατά τόπους Σωματείων, είτε τις επιδιώκει για λόγους τακτικής, με τον Πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο από τη μια να κάνει έκκληση να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα και από την άλλη να προαναγγέλλει δυναμικές ενέργειες, φοβούμενος, μάλιστα, όπως είπε, ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της.

    Το υπουργείο Υποδομών έστειλε εγκύκλιο στους περιφερειάρχες για την εφαρμογή του νόμου περί παρακώλυσης των συγκοινωνιών, που προβλέπει, εκτός από τις ποινικές διώξεις και την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για ένα χρόνο.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, αφού αναφέρθηκε στις 80 δικογραφίες που έχουν ήδη σχηματιστεί και αφορούν 6.500 ιδιοκτήτες ταξί, διαμήνυσε ότι η αστυνομία θα πράξει το καθήκον της και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια.

    Την ίδια ώρα κινητοποιείται κι η δικαιοσύνη, μετά και τη σχετική εντολή που έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες, προς τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές.

    Το πρωί πραγματοποιήθηκε άλλη μια, άκαρπη, συνάντηση του Γιάννη Ραγκούση με αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί.

    Η δήλωση του προέδρου του ΣΑΤΑ ότι ο Γιάννης Ραγκούσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν τα πληθυσμιακά κριτήρια - που είναι και το βασικό αίτημα των απεργών- δεν επιβεβαιώθηκε από την πλευρά του υπουργείου, καθώς η θέση του υπουργού Υποδομών είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ανοίγει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ότι οι προτάσεις που θα υποβάλει έως το τέλος του μήνα δεν θα είναι μονομερείς, αλλά θα περιλαμβάνουν και τις προτάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων. Παράλληλα τους κατέστησε σαφές ότι διάλογος με ακραίες καταστάσεις και την κοινωνία και τον τουρισμό σε ομηρία, δεν μπορεί να γίνει.

    Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, δύο φαίνεται να είναι οι βασικοί θύλακοι: Η Αχαϊα, όπου ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν για πολλές ώρες την εθνική οδό και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές πολλών χιλιομέτρων και η κίνηση να γίνεται είτε με φέρι-μποτ, είτε από την παλαιά εθνική οδό. Η άλλη μεγάλη κινητοποίηση έγινε στο Ηράκλειο τη Κρήτης, όπου αποκλείστηκε το αεροδρόμιο, δημιουργήθηκε νέα ένταση, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ επί τόπου βρίσκεται και εισαγγελέας.

    Κινητοποιήσεις είχαμε επίσης στην Κέρκυρα (όπου οι ταξιτζήδες απέκλεισαν το λιμάνι για να μην περάσουν τα λεωφορεία να πάρουν τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο) στη Θεσσαλονίκη (όπου έκαναν, πεζή, πορεία στο κέντρο της Πόλης), στη Σάμο (όπου κατέλαβαν την εφορία και λεηλάτησαν το γραφείο του τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) και στην Καλαμάτα (όπου επίσης κατέλαβαν τη εφορία και αύριο προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από την περιφέρεια στην Τρίπολη).

    Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και βασικό αιμοδότη της οικονομίας να δέχεται πολύ μεγάλο πλήγμα.

    Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, ένα 15% των τουριστών που επρόκειτο να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα τη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια, άλλαξαν προορισμούς - για Τουρκία και Ισπανία - ενώ οι ακυρώσεις φαίνεται να επιβαρύνουν και το Σεπτέμβριο. Η οικονομική ζημιά στην τουριστική βιομηχανία είναι ανυπολόγιστη, γεγονός που ανάγκασε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) να στείλει σε όλες τις ενώσεις μέλη της, κείμενο μηνυτήριας αναφοράς με σκοπό να κατατίθενται, στους κατά τόπους εισαγγελείς, μηνύσεις, εφόσον διαπιστώνονται έκνομες ενέργειες.

    "Ας αναλογιστούμε όλοι, έστω και την ύστατη ώρα, ότι πυροβολώντας τα πόδια μας μπορεί τελικά και να καταφέρουμε να αυτοκτονήσουμε από ακατάσχετη αιμορραγία", δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΟΞ αδυνατεί να παρακολουθεί πλέον αμέτοχη αυτή τη συστηματική "κατεδάφιση" της φήμης και εικόνας του ελληνικού τουρισμού.