Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

"Κοντά σε λύση" για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε η υπ. Οικονομικών της Ισπανίας στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung

Αισιόδοξη ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θεωρώντας ότι οι καθυστερήσεις είναι και η αιτία της ανησυχίας των αγορών εμφανίζεται η υπ. Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγκάντο. 

    «Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε λύση, μόλις αποφασιστεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Η Ευρωομάδα αποτελείται από 17 χώρες και καμιά φορά καταλήγουμε σε συμφωνίες, όχι με την ταχύτητα που απαιτεί η κατάσταση. Αυτές οι καθυστερήσεις είναι αναμφίβολα η αιτία για το ρευστό κλίμα των τελευταίων ημερών», λέει κ. Σαλγκάντο σε συνέντευξή της στη γερμανική εφ. Suddeutsche Zeitung SZ (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 14.7.11). 


    Η κ. Σαλγκάντο επισημαίνει ότι «η κύρια αιτία του κακού είναι τα προβλήματα της Ελλάδας» και σημειώνει ότι στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα «καταφέραμε να καταλήξουμε σε βασικές γραμμές, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν συγκεκριμένες δράσεις που εγγυώνται τη σταθερότητα του Ευρώ». 

    Η Ισπανίδα υπουργός εξηγεί ότι ο Μηχανισμός Στήριξης θα καταστεί «ευέλικτος, έτσι ώστε να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων και να επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής τους». 

    Όπως σημειώνει, «αν το δεύτερο πακέτο είναι αρκετά φιλόδοξο, αποφασιστεί τάχιστα και η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε συντρέχει λόγος αισιοδοξίας». Οι προθεσμίες του πρώτου προγράμματος δεν ήταν επαρκείς «όμως έχουμε συμφωνήσει αυτή τη φορά να τις επιμηκύνουμε. Όταν το νέο πρόγραμμα θέσει ένα πλαίσιο μέχρι τέλους του 2013, αρχές του 2014, η Ελλάδα θα έχει τον χρόνο να αναπτύξει την οικονομία της», σημειώνει η κα Σαλγκάντο, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πτώχευσης. 

    «Ως προς αυτό έχω εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη: πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε κάτι τέτοιο να αποτραπεί. Μια χρεοκοπία, δηλαδή αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους, θα ήταν μια πολύ κακή είδηση πρώτα απ΄ όλα για τους Έλληνες», τονίζει. 

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα συνιστά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με ιδιαίτερη προσοχή. 

    «Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λύση του προβλήματος της Ελλάδας δεν είναι καλή ιδέα και, αν υπάρξει, πρέπει να είναι εθελοντική και σαφώς προσδιορισμένη. Η συζήτηση για το θέμα αυτό είναι μια από τις αιτίες για τις εντάσεις στις αγορές και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποσαφηνιστεί με μια ξεκάθαρη δέσμευση των χωρών της Ευρωομάδας. Η λύση πρέπει να επιδιωχθεί με τους ήδη ισχύοντες μηχανισμούς. Όλες οι χώρες της Ευρωομάδας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι μεγάλες χώρες», λέει η Ισπανίδα υπουργός. 

    Σημειώνει δε ότι «αιτία του κακού είναι ότι είχαμε ένα πρόβλημα στην Ελλάδα το οποίο θα έπρεπε να είχαμε ανακαλύψει νωρίτερα. Εδώ και χρόνια είχαμε την αίσθηση ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν ήταν σωστά, αλλά δεν κάναμε τίποτα για να δούμε τί πραγματικά συνέβαινε». 

    Σε αυτό προσθέτει και τη δυσκολία συντονισμού όλων των κρατών μελών σε μια κοινή δράση καθώς και την έλλειψη ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών. «Η ΕΕ μπορούσε μόνο εκ των υστέρων να αναλαμβάνει δράση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η προϊούσα μακροοικονομική ανισορροπία, όπως έδειξε η περίπτωση της Ελλάδας», καταλήγει η κα Σαλγκάντο.