Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Στην ανακρίτρια οκτώ αλλοδαποί για τα επεισόδια στα Νέα Κρατητήρια Ελληνικού ύστερα από θάνατο αλλοδαπού. Αντιδράσεις για τη στάση της αστυνομίας και από μερίδα της τοπικής κοινωνίας

 Απολογούνται, την Τρίτη, στη 2η τακτική ανακρίτρια, οι οκτώ αλλοδαποί κρατούμενοι των ανακαινισμένων Νέων Κρατητηρίων Ελληνικού, εναντίον των οποίων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη, για τον τρόπο αντίδρασής τους στον θάνατο συγκρατούμενού τους.

    Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, απεβίωσε στα κρατητήρια ο 27χρονος Μπάμπερ Χαν, ο οποίος από νωρίς το πρωϊ της ίδιας ημέρας ζητούσε επιμόνως να δει γιατρό. Όπως είπε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, σε συνέντευξη που δόθηκε το μεσημέρι, ο 27χρονος από τις 8 το πρωϊ ζητούσε να πάει στο ιατρείο των κρατητηρίων, που έχουν ανακαινιστεί με χρήματα της ΕΕ, προκειμένου να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών.


    Τελικά, στις 11.00, είδε τον 27χρονο η νοσηλεύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Ιατρική Παρέμβαση”, που δραστηροποιείται χρόνια στα κρατητήρια αλλοδαπών και χρηματοδοτείται για τις υπηρεσίες της από το υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Η νοσηλεύτρια έκρινε ότι ο 27χρονος είχε ανάγκη μόνο από Zantac. Δέκα λεπτά μετά το γεύμα, ο κρατούμενος άρχισε να κάνει εμετούς. Παρά τις παρακλήσεις των συγκρατούμενών του, οι αρμόδιοι καλέσαν, τελικά, το ΕΚΑΒ στις 13.15, αναφέροντας ότι πρόκειται για λιποθυμικό επεισόδιο. Όμως, το ασθενοφόρο δεν έφτασε, «αφού κρίθηκε δικαίως ότι ένα λιποθυμικό επεισόδιο είναι λιγότερο σημαντικό από ένα τροχαίο», όπως είπε ο κ. Ασλάμ, και ο κρατούμενος πέθανε.

    Όταν μαθεύθηκε ο θάνατός του, 98 κρατούμενοι άρχισαν να φωνάζουν και να χτυπούν τις πόρτες των κελιών. Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, «μπήκαν στον χώρο τα ΜΑΤ, έβγαλαν οκτώ κρατούμενους και άρχισαν να τους ξυλοκοπούν για παραδειγματισμό των υπολοίπων». Οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για στάση κρατουμένων, εμπρησμό, απόπειρα απόδρασης, διακεκριμένη φθορά και διέγερση σε απείθεια. «Κατηγορίες, που επισύρουν φυλάκιση 8-10 χρόνια», είπε ο κ. Κωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Επιφυλασσόμεθα νομικά».

    Το συμβάν προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Ελληνικού, που έχει ήδη εναντιωθεί σθεναρά στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής, στις εγκαταστάσεις της παλαιάς αμερικάνικης βάσης. Όπως σημείωσε εκ μέρους της κίνησης κατοίκων Ελληνικού-Αργυρούπολης, η Έλλη Πανταζοπούλου «συγκαλέσαμε ανοικτή συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Γκορτσίδης. Για εμάς ό,τι συνέβη αποτελεί προειδοποίηση για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει, εάν αφήσουμε να γίνουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που σχεδιάζουν».

    Οι κάτοικοι της περιοχής καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Βάρναλη.