Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κλειδί η Σύνοδος Κορυφής για συμβιβασμό στο χρέος

«Ενώπιον ιστορικών αποφάσεων η Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης για το χρέος στην ΕΕ και η κυβέρνηση δεν κρύβει τη σοβαρότητα των στιγμών. Αντιθέτως έχει αποφασίσει ότι στο εξής θα δημοσιοποιεί το μεγαλύτερο κομμάτι των συζητήσεων που διεξάγονται στην ΕΕ ώστε να είναι ενήμεροι οι πολίτες για όσα συμβαίνουν.

Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων, τις οποίες όμως καθυστέρησε να λάβει και ότι επί μήνες αρνείτο έστω και να ακούσει τις προτάσεις που κατέθετε η Ελλάδα, όπως πχ. η έκδοση ευρωομολόγου και ο φόρος Τόμπιν στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης πάντως έχει στραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία πιθανόν να γίνει την Παρασκευή.



Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, αν συγκληθεί τελικώς η σύνοδος κορυφής, θα υπάρξουν αποφάσεις. «Είτε θα υπάρξει ένας συμβιβασμός είτε θα πάμε άπατοι. Και δεν θα είμαστε μόνοι μας», έλεγε χαρακτηριστικά ένας βαθύς γνώστης των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, προϊδέασε επιστρέφοντας από το Eurogroup για λύση μέχρι το τέλος Ιουλίου. Παράλληλα επισήμανε ότι η απειλή για «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο καθώς η αξιολόγηση τριών οίκων «δεν είναι πραγματική χρεοκοπία», κάτι που ερμηνεύτηκε ως προετοιμασία του κλίματος για το ενδεχόμενο μιας νέας ξαφνικής υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ήταν αυτή η πρόθεση του, καθώς αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι αυτό θα αποτελεί το επιχείρημα της κυβέρνησης στο εξής: Το αν θα χρεοκοπήσει η χώρα δεν θα εξαρτηθεί από τρεις οίκους αξιολόγησης και από τις κερδοσκοπικές πιέσεις κατά του ευρώ αλλά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις στην ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΠαΣοΚ στο ΚΤΕ Οικονομικών, τους μίλησε για την έλλειψη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη και επισήμανε ότι η κρίση χρέους δεν αφορά πλέον μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μάλιστα για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί το 6% της ευρωζώνης ενώ της Ισπανίας και της Ιταλίας αγγίζει το 40%. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα επιζητεί μια λύση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος της και θα δημιουργεί ένα ασφαλές ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου εμφανίστηκε προβληματισμένη από την έλλειψη αποφασιστικότητας που δείχνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν φαίνεται να είναι ελεγχόμενη. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», παρατήρησε.

Αρκετοί βουλευτές σημείωσαν ότι δεν μπορεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να υπάρχουν υπουργοί που διαφοροποιούνται, όπως ο κ. Π. Οικονόμου. «Πριν από λίγες ημέρες ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο. Πως λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων!», επισήμαναν. Πολλοί από αυτούς ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει ενιαία έκφραση αν όχι στην κυβέρνηση τουλάχιστον στο υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για τη συνεδρίαση του Εurogroup και τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ