Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Βέλγιο-ΕΕ. Την αναθεώρηση κοινοτικής νομοθεσίας για τα καύσιμα των πλοίων πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Την αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για την περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων των πλοίων και την έκδοση νέας κοινοτικής Οδηγίας για το θέμα αυτό πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


    Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, οι νέες προτάσεις αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του θείου σε ποσοστό έως και 90% και τις εκπομπές λεπτών σωματιδίων έως και 80%. Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία θα κυμαίνονται από 15 έως και 34 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το αναμενόμενο κόστος, τονίζει η Επιτροπή. 

    Ειδικότερα η προτεινόμενη νομοθεσία αναθεωρεί την οδηγία σχετικά με την περιεκτικότητα ορισμένων υγρών καυσίμων σε θείο και ενσωματώνει τα νέα πρότυπα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στο ενωσιακό δίκαιο, για να εξασφαλιστεί η ορθή και εναρμονισμένη εφαρμογή τους από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τις προτάσεις η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε θείο των θαλάσσιων καυσίμων που χρησιμοποιούνται σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Βαλτική Θάλασσα, η Βόρεια Θάλασσα και η Μάγχη θα μειωθεί από το προηγούμενο επίπεδο του 1,5% στο 0,1%, από την 1η Ιανουαρίου 2015. Σε άλλους τομείς μπορεί να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση, από 4,5% στο 0,5%, από την 1η Ιανουαρίου 2020.

    Όπως επισημαίνει η Επιτροπή τα πλοία θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση ισοδύναμες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα καθαρισμού των καυσαερίων, αντί να χρησιμοποιούν καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Ανάμεσα στις άλλες σημαντικές αλλαγές που προτείνονται συγκαταλέγονται η περισσότερο ενοποιημένη διαδικασία υποβολής εκθέσεων και διεξαγωγής ελέγχων και η εναρμόνιση των διατάξεων για τη δειγματοληψία που εναρμονίζονται με τα διεθνή πρότυπα. 

    Η πρόταση προβλέπεται να καθιερωθεί σταδιακά από το 2015 έως το 2020. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θα λάβει, το 2012, σειρά μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων στο πλαίσιο της λεγόμενης «Εργαλειοθήκης για τις Βιώσιμες Πλωτές Μεταφορές» με σκοπό την προώθηση των αειφόρων και ανταγωνιστικών θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων. Καταλήγοντας η Επιτροπή σημειώνει πως μολονότι οι νέοι κανόνες θα δημιουργήσουν προκλήσεις για τους σχετικούς τομείς, η χρήση των εναλλακτικών τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών θα περιορίσει σημαντικά το κόστος συμμόρφωσης και θα τονώσει τις καινοτομίες και την αποδοτικότητα των πόρων. 

    Παρουσιάζοντας την πρόταση για νέα Οδηγία ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε τα εξής: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν σταματά στα σύνορα. Οι χερσαίες πηγές ρύπανσης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των ρυθμιστικών αρχών για κάποιο χρονικό διάστημα και έχει έρθει πλέον η στιγμή για τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών να επωμισθεί το εύλογο μερίδιο που του αναλογεί, κατά μείζονα δε λόγο στο βαθμό που οι επιπτώσεις για την ποιότητα του αέρα γίνονται αισθητές πολύ πέρα από τις παράκτιες περιοχές. Η πρόταση αυτή συνιστά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στην πορεία για τη μείωση των εκπομπών αερίων από τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, ο οποίος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Θα βοηθήσει να επιλυθούν τα διαιωνιζόμενα προβλήματα ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα που εξακολουθούν να επηρεάζουν εκατομμύρια Ευρωπαίους. Αποτελεί μέρος ενός θεματολογίου ριζικής αναμόρφωσης, που θα προετοιμάσει τον τομέα ώστε να αντιμετωπίσει τις αυριανές προκλήσεις» 

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα Μεταφορών επίτροπος Σιμ Κάλας πρόσθεσε: «Η μεταφορά στο δίκαιο της ΕΕ των προτύπων που έχουν γίνει ομόφωνα αποδεκτά στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ)( ΙΜΟ) θα αποτελέσει ένα βήμα στην πορεία για την περαιτέρω βελτίωση της διατηρησιμότητας των πλωτών μεταφορών. Είμαι πολύ ευτυχής που η πρόταση περιλαμβάνει σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων συνοδευτικών μέτρων σκοπός των οποίων είναι να βοηθήσουν τον κλάδο στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, ειδικά όσον αφορά το σχετικό κόστος».